Συγκινημένος ο Ιβάν Σαββίδης στην Avant Premiere της νέας σειράς του Open “Κόκκινο Ποτάμι” (VIDEO)

|
THESTIVAL TEAM

Σε μία λαμπερή παρουσίαση με άρωμα Πόντου έγινε η avant premiere για τους συντελεστές και τους ανθρώπους του OPEN, μίας από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές παραγωγές των τελευταίων ετών «Το κόκκινο ποτάμι».

Το πρώτο επεισόδιο της δραματικής σειράς που διηγείται τη γενοκτονία των Ποντίων, παρακολούθησε και ο Ιβάν Σαββίδης..

Η νέα δραματική σειρά κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 21:00.

Στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα, βρίσκονταν δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, αλλά και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και Ποντιακών συλλόγων, που παρακολούθησαν το πρώτο επεισόδιο της σειράς, την οποία σκηνοθετεί ο Μανούσος Μανουσάκης.

Η σειρά βασίζεται στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη και διηγείται μία συγκλονιστική ιστορία αγάπης που εκτυλίσσεται στις αρχές του 20ου αιώνα, στα δύσκολα χρόνια του διωγμού των Ποντίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Παρόν στην εκδήλωση και ο ιδιοκτήτης του καναλιού, Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος μίλησε με λόγιας καρδιάς για τη σειρά: «Μάλλον σήμερα για μένα είναι η πιο δύσκολη μέρα να μιλήσω. Δε θα ήθελα να αφήσω τα συναισθήματά μου να με νικήσουνε. Θα ήθελα να πω στον κ. Μανουσάκη ένα μεγάλο ευχαριστώ. Πιστεύω ότι μπόρεσε να μεταφέρει τι είχε συμβεί τότε, τι συμβαίνει σήμερα και για ποιο λόγο πρέπει όλοι να το γνωρίζουμε αυτό», δήλωσε, συνεχίζοντας: «Πάντα σκεφτόμουν ότι θα αισθανθώ πολύ ευτυχής όταν θα επενδύσω στη σειρά Το Κόκκινο Ποτάμι. Θα είμαι τελικά ευτυχής όταν αισθανθώ ότι η σειρά πραγματικά υλοποιήθηκε, δηλαδή ο κόσμος την αποδέχθηκε. Εάν αυτή η σειρά προβληθεί σε χιλιάδες σπίτια, και όχι μόνο σε ελληνικά σπίτια, θα αισθανθώ πραγματικά πως μπορεί ένας άνθρωπος να είναι ευτυχής. Δεν είναι απλά μια τραγωδία ενός νεαρού ζευγαριού, αλλά η τραγωδία ολόκληρου του ελληνικού έθνους. Είναι αυτό που έχουμε περάσει ή, πιο σωστά, αυτό που έχουν περάσει οι πρόγονοί μας».

Όπως τόνισε: «Είναι πολύ δύσκολο να αναδειχθεί η τερατώδης τραγωδία που έχει συμβεί. Αυτό που έχουν βιώσει και αυτό που έχει αποτυπωθεί στο DNA μας. Δεν γνωρίζω αυτό το νεαρό ζευγάρι, αλλά είμαι τόσο ερωτευμένος μαζί τους. Η τραγωδία και η αγάπη αυτών των ανθρώπων ήταν πραγματικά βαθιά. Είμαι βέβαιος ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτή τη σειρά και δεν ήταν Πόντιοι, έγιναν Πόντιοι».

Εμφανώς συγκινημένος, συμπλήρωσε πως η σειρά «Είναι αρχή ενός μεγάλου έργου αποκατάστασης της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Σήμερα επιστρέφουμε στο παρελθόν. Είναι τερατώδης η τραγωδία ενάντια στην ανθρωπότητα. Και είναι διπλή τραγωδία. Για την ανθρωπότητα η οποία δεν θα αναγνωρίζει και δεν θα γνωρίζει την ύπαρξη τέτοιων τραγωδιών. Να γυρνάει την πλάτη ή να κάνει πως δεν υπήρξε ποτέ».

Ο σκηνοθέτης της σειράς, Μανούσος Μανουσάκης, από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στην ιστορική διάσταση της σειράς και το μήνυμα που θέλει να περάσει.

«Κάνουμε αυτή την σειρά που αφορά στην γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού για να θυμίσουμε σε αυτούς που επιλέγουν να ξεχνούν και να μοιραστούμε, με αυτούς που δεν ξέρουν, την μαύρη αυτή σελίδα του Ελληνισμού. Την μαύρη αυτή σελίδα της ιστορίας, όχι μόνο του Ελληνισμού, αλλά όλης της ανθρωπότητας», τόνισε, συμπληρώνοντας: «Είναι χρέος μας, από την στιγμή που γεννιόμαστε μέχρι το τέλος μας να έχουμε σαφή στάση και άποψη. Και χρέος μας είναι να μην ξεχαστεί η φρικαλεότητα. Χρέος μας είναι να ταρακουνήσουμε την διεθνή κοινότητα ώστε να αναγνωριστεί η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού».

Όπως είπε: «Κάνουμε αυτή την σειρά για να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ένα τεράστιο γιατί. Το γιατί που βλέπουμε στα διεσταλμένα μάτια των τραυματισμένων απορφανισμένων παιδιών. Το γιατί του γέροντα και της γερόντισσας που χάνουν το βιός τους και σύρονται σε μια ατέλειωτη πορεία θανάτου, το γιατί της κοπελιάς που βιάζεται, το γιατί του νέου που πεθαίνει με φριχτά βασανιστήρια».

Κλείνοντας, ο Μανούσος Μανουσάκης υπογράμμισε πως «Σε αυτό το έργο πρωταγωνιστούμε όλοι, από την ιδιοκτησία του σταθμού που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την πρόταση μας, και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Σαββίδη για αυτό, μέχρι και τον βοηθητικό ηθοποιό , που λέει μια λέξη, γιατί όλοι κάνουμε αυτή την δουλειά με πάθος, με έρωτα. Όλοι πρωταγωνιστούμε με το ίδιο πάθος!.».

Η παρουσιάστρια της βραδιάς, Φαίη Μαυραγάνη, φώναξε στη σκηνή και τον κ. Χάρη Τσιρκινίδη, συγγραφέα του βιβλίου Το Κόκκινο Ποτάμι, ο οποίος, έντονα συγκινημένος, εξήγησε πως την ιστορία που αποτύπωσε στις σελίδες του βιβλίου του, του την είχε διηγηθεί ένας καλόγερος όταν ήταν μόλις 10 ετών και είναι μια ιστορία που καταγράφει τα δεινά που πέρασε ο Ελληνισμός των χρόνια του διωγμού από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης χόρεψαν Σέρρα οι χορευτές από το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, και έπαιξαν παραδοσιακή ποντιακή μουσική ο Γιώργος Θεoδωρίδης (λύρα) και Παύλος Μουρατίδης (νταούλι).

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.