Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 θα δώσει απόψε, στις 10 το βράδυ, μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ θα μιλήσει για τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί στη χώρα του για το θέμα.

Στην πρώτη του συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην ελληνική τηλεόραση, ο κ. Ζάεφ θα αναφερθεί στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί και στις δύο χώρες, στα οφέλη της συμφωνίας για τα Σκόπια, καθώς και για τη σχέση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Η συνέντευξη έρχεται μια ημέρα μετά την αναφορά του Σκοπιανού πρωθυπουργού σε "μακεδονικό στρατό".

Σε δηλώσεις του σε ορκωμοσία στρατιωτών ο κ. Ζάεφ ανέφερε χτες: «Το να είμαστε μέλη της Συμμαχίας σημαίνει να δουλεύεις σε καλύτερες συνθήκες, αυτές ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ. Γίνεστε μέλος του Μακεδονικού στρατού, που είναι παράδειγμα για την περιοχή, ενός στρατού που, για χρόνια επιχειρούσε χέρι-χέρι με στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε ειρηνευτικές αποστολές, για τις οποίες αξιολογήθηκε με υψηλό βαθμό. Το υπουργείο Άμυνας και η κυβέρνηση της Μακεδονίας εργάζονται στενά για την ανοικοδόμηση της αξιοπρέπειας του επαγγέλματός σας μετά από μεγάλα αδιέξοδα και μεταρρυθμίσεις… Η προσέγγισή μας στην επίλυσή τους αυτές τις ημέρες μας έδωσαν ευχάριστα νέα και θετικές αποφάσεις. Μία από αυτές είναι η πολυαναμενόμενη πρόσκληση να γίνουμε το 30ό μέλος της Συμμαχίας».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ. 

«Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών και τούτο διότι, στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες, θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή, στη προκειμένη περίπτωση "στρατός της Βόρειας Μακεδονίας"» ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι του ΥΠΕΞ.