Τα βραβεία της πρώτης Διαγωνιστικής Έκθεσης Φωτορεπορτάζ για τη Βόρεια Ελλάδα, με τίτλο #PRESS_photostories ανακοίνωσε σήμερα το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης.

Συνολικά 40 φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι υπέβαλαν περισσότερες από 400 φωτογραφίες, με πεδίο αναφοράς τη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία-Θράκη), ενταγμένες στις θεματικές κατηγορίες: Πολιτική, Πολιτισμός/Τέχνες, Περιβάλλον, Τόπος και Άνθρωποι, Αθλητισμός.

Όπως αναφέρει η ΕΣΗΕΜ-Θ, η επιλογή των φωτογραφιών που θα συμπεριληφθούν στην έκθεση, όπως και όσων αποσπούν βραβεία ή επαίνους, έγινε με «τυφλό» διαγωνισμό: Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής παρέλαβαν το σύνολο των φωτογραφιών χωρίς κανένα στοιχείο ταυτότητας (τα metadata είχαν αφαιρεθεί από τα ψηφιακά αρχεία) και κλήθηκαν να ψηφίσουν, ξεχωριστά ο καθένας, ποιες προκρίνουν να εκτεθούν. Οι ψήφοι συγκεντρώθηκαν και ομαδοποιήθηκαν, σχηματίζοντας ένα σώμα φωτογραφιών που καταρχάς προκρίθηκαν. Κατόπιν, σε πολύωρη συνεδρίαση, η επιτροπή διέτρεξε το σχηματισμένο αυτό σύνολο, οριστικοποίησε τη σύνθεσή του ανά κατηγορία και επέλεξε ποιες φωτογραφίες θα βραβευτούν.

Στη Κριτική Επιτροπή συμμετέχουν: Ο φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μεσσίνης, ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαϊωάννου, ο καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ Γιώργος Κατσάγγελος, ο καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Γρηγόρης Πασχαλίδης, ο δημοσιογράφος Λάζαρος Θεοδωρακίδης.

Οι 154 φωτογραφίες που επέλεξε η Κριτική Επιτροπή θα συμπεριληφθούν στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, από τις 22 Φεβρουαρίου 2018 ως τις 11 Μαρτίου 2018.

Τα βραβεία

Σε καθεμιά από τις παραπάνω κατηγορίες επιλέχθηκε μία φωτογραφία που αποσπά Βραβείο με χρηματικό έπαθλο 1.000€ και μία που αποσπά έπαινο. Ειδικά στην κατηγορία Περιβάλλον, η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε να δοθεί έπαινος σε δύο φωτογραφίες. Μία φωτογραφία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο του Διαγωνισμού με χρηματικό έπαθλο 2.000€.

Τα βραβεία αναλυτικά (σημειώνεται και η λεζάντα κάθε φωτογραφίας):

ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ #PRESS_photostories 2017
Αλέξανδρος Αβραμίδης
Ανάργυροι Φλώρινας: Κάτοικος μαζεύει τα υπάρχοντά της για να μετεγκατασταθεί αναγκαστικά, μαζί με όλο τον πληθυσμό του χωριού, μετά την κατολίσθηση σε ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο τον Ιούνιο του 2017

1o Vraveio Avramidis.jpg

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σάκης Γιούμπασης
Αεροφωτογραφία της Παλιάς Παραλίας της Θεσσαλονίκης: Φυτοπλαγκτόν σε αποσύνθεση πάνω στα νερά του Θερμαϊκού

Perivallon - Vraveio - Gioumpasis.jpg

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Θανάσης Σοφιανός
Καταιγίδα πάνω από τη Θάσο, 22 Σεπτεμβρίου 2017 

Perivallon - Epainos - Sofianos.jpg

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αλέξανδρος Αβραμίδης
Κατολίσθηση στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο Φλώρινας, τον Ιούνιο του 2017 

Perivallon - Epainos - Avramidis.jpg

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Δημήτρης Τοσίδης
Αθλητική αναρρίχηση σε γρανιτένια βράχια, στο όρος Λαϊλιάς του νομού Σερρών

Athlitismos - Vraveio - Tosidis.jpg

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Λευτέρης Τσινάρης
Στιγμιότυπο από αγώνα στο πανελλήνιο τουρνουά Rugby Sevens (Γήπεδο ΔΑΚ Συκεών, Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2017)

Athlitismos - Epainos - Tsinaris.jpg

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημήτρης Τοσίδης
Η σκιά του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα διακρίνεται στον τοίχο, καθώς αυτός αναμένει τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να φτάσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ (15 Ιουνίου 2017) 

Politiki - Vraveio - Tosidis.jpg

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κωνσταντίνος Τσακαλίδης
Ηλικιωμένος άντρας στέκεται μπροστά από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο διαδηλωτές πέταξαν κόκκινη μπογιά κατά τη διάρκεια πανελλαδικής απεργίας (17 Μαΐου 2017)

Politiki - Epainos - Tsakalidis.jpg

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δημήτρης Τοσίδης
Γυναίκες δίπλα σε αντίγραφο του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, σε κοινόχρηστο χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης

Politismos - Vraveio - Tosidis.jpg

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αλέξανδρος Αβραμίδης
Ταράτσα στη Θεσσαλονίκη

Politismos - Epainos - Avramidis.jpg

ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία ΤΟΠΟΣ και ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Γιάννης Παπανίκος
Μέσα στο χιόνι με ποδήλατο, στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης

Topos & Anthropoi - Vraveio - Pananikos.jpg

ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία ΤΟΠΟΣ και ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Κωνσταντίνος Τσακαλίδης
Δόκιμος της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστέκεται στον άνεμο πριν από την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Topos & Anthropoi - Epainos - Tsakalidis.jpg

Τα βραβεία και οι έπαινοι θα απονεμηθούν στους φωτογράφους κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018.