Ο πιο δημιουργικός διαγωνισμός καφέ φίλτρου Creators Cup έρχεται για τρίτη φορά στην Ελλάδα. Το Creators Cup 2019 διεξάγεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα σημαντικό event που εντάσσεται στο Coffee Week της Nestlé Professional, το οποίο για 5 ημέρες μύησε τους λάτρεις του καφέ της πόλης μας στον υπέροχο κόσμο του καφέ με σεμινάρια και workshops.

O διαγωνισμός διεξάγεται σήμερα από τις 11:00 έως τις 18:00 στο Balkan Center (11,5 χλμ Θεσσαλονίκης Μουδανιών, 57001, Δροσιά Θεσσαλονίκης, Κτήριο Γκάνας & Γκάνας στο Nestlé Professional Coffee Academy).

Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να κατασκευάσουν μόνοι τους ένα πρωτότυπο σκεύος για την παρασκευή καφέ φίλτρου.

Γενικοί κανόνες Creators Cup

Όλοι οι διαγωνιζόμενοι θα χρησιμοποιήσουν τον ίδιο καφέ και το ίδιο νερό, τα οποία και θα τους παρέχονται.

Οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν χρόνο πρακτικής για να μάθουν τον καφέ πριν από τον διαγωνισμό.

Θα παρέχονται βραστήρες και μύλοι άλεσης.

Διαγωνιστικό κομμάτι

Κάθε διαγωνιζόμενος έχει στη διάθεσή του 5 λεπτά πριν από την έναρξη του διαγωνιστικού προγράμματός του ώστε να στήσει τον πάγκο του.

Το διαγωνιστικό κομμάτι είναι 10 λεπτά, μέσα στα οποία θα πρέπει να παρουσιάσει στους κριτές την ιδέα πίσω από τη συσκευή που έφτιαξε.

Ο διαγωνιζόμενος υποχρεούται να παρασκευάσει και να σερβίρει ένα ρόφημα καφέ φίλτρου με την συσκευή του, που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 150ml.

Οι κριτές θα βαθμολογήσουν αρχικά το κομμάτι της εμφάνισης και της λειτουργικότητας της κατασκευής και στη συνέχεια το τελικό ρόφημα (sensory).

Κανόνες κατασκευής

Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να χρησιμοποιήσουν χάρτινα φίλτρα (μπορεί να είναι οποιοδήποτε φίλτρο χαρτιού). Εάν ο διαγωνιζόμενος θέλει να χρησιμοποιήσει υφασμάτινο ή μεταλλικό φίλτρο μπορεί να επιτραπεί, αλλά πρέπει να υποβάλει αίτημα για να δικαιολογήσει τη χρήση του.

Η συσκευή δεν πρέπει να αποτελείται από εξαρτήματα από υπάρχουσες (διαθέσιμες στην αγορά) συσκευές (π.χ. v60, chemex). Αν ο διαγωνιζόμενος επιλέξει να κατασκευάσει μια υπάρχουσα είναι αποδεκτό, αλλά θα έχει αντίκτυπο στη βαθμολογία σχεδιασμού.

Η συσκευή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ηλεκτροκινητήρες. Εάν τα μέρη απαιτούν κίνηση, αυτή πρέπει να γίνεται χειροκίνητα.