Η επιτυχημένη πορεία του στην πρωτεύουσα ήταν η εγγύηση κι έτσι το μπαρ που ομόρφυνε μια από τις ιστορικές στοές της Αθήνας αποφάσισε να αποκτήσει αδερφάκι στα βόρεια!

Το πολυσυζητημένο Noel έφτασε και στη Θεσσαλονίκη και αυτή τη φορά μεταφέρει τους επισκέπτες του στην εποχή της Βικτωριανής Αγγλίας.

Κόκκινες κουρτίνες από βελούδο, έργα τέχνης, επιβλητικά έπιπλα, πίνακες με επιρροές από τη γαλλική αναγέννηση, αλλά και άλλοι που απεικονίζουν παλιούς ενοίκους της Αθήνας, που έχουν «τρυπώσει» στο Θεσσαλονικιώτικο Noell, συνθέτουν την βόρεια εκδοχή του bar restaurant που άνοιξε τις πόρτες του την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού13, στην καρδιά της πόλης.

Αν και στο αθηναϊκό Noel οι ιδιοκτήτες θέλησαν να δημιουργήσουν ένα ταξίδι στην γαλλική αναγέννηση, στη Θεσσαλονίκη μεταφερόμαστε σε μία εγκαταλελειμμένη έπαυλη της βικτωριανής Αγγλίας.

Φρέσκα πολύχρωμα λουλούδια και μυρωδιές από ορχιδέες καλωσορίζουν τους επισκέπτες στον κήπο της έπαυλης. Ένας φωτεινός χώρος με πράσινο λειτουργεί ως σκηνικό. Από τον κήπο περνάμε στο σαλόνι όπου βλέπει κανείς αντικείμενα της οικογένειας που διέμενε στην βίλα.

Έργα τέχνης, χειροποίητες κολώνες, λεπτομέρειες στα έπιπλα και ζωγραφισμένοι στο χέρι τοίχοι δίνουν ένα ρομαντισμό και μία θεατρικότητα. Στο χώρο του σαλονιού δεσπόζουν οι πίνακες με βικτωριανές αναφορές και μία μασίφ οβάλ μπάρα, η οποία είναι ζωγραφισμένη στο χέρι με ψεύτικα φύλλα χρυσού. Τεράστιοι χρυσοί πολυέλαιοι, περίτεχνα χαλιά και τα γλυπτά πίθηκοι, που είναι το σήμα κατατεθέν του Noell- με δύο λάμβδα- συμπληρώνουν την εικόνα.

noell.jpg

Στη συνέχεια, προχωράμε προς την τραπεζαρία της έπαυλης έναν πριβέ χώρο, τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας ιδιώτης ή μία εταιρεία για να παράσχει ένα ολοκληρωμένο προσωπικό η εταιρικό event.

Από το Noel της πρωτεύουσας στο Θεσσαλονικιώτικο Noell

Ο Χρήστος Ευκρατίδης, η Φανή Σπυριδάκη και ο Άρης Δούκας δημιούργησαν πριν από 3,5 χρόνια το Noel στην Αθήνα. Ο Χρήστος είναι τοπογράφος – Μηχανικός, ο Άρης διαχειρίζεται social media μαγαζιών της Μυκόνου και της Αθήνας, ενώ έχει εργαστεί και στην τηλεόραση, Τέλος, η Φανή είναι απόφοιτη της δραματικής σχολής και σπούδασε θεατρολογία στην Σορβόννη στο Παρίσι, ενώ έκανε και σπουδές επικοινωνίας.

Αν και οι τρεις τους προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, το ενδιαφέρον τους για την στοά Κουρτάκη στην Αθήνα τους έκανε να δημιουργήσουν το Noel.

noell1.jpg

noell 1.jpg

«Η στοά Κουρτάκη στην Αθήνα έχει ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Αποφασίσαμε να σταματήσουμε ότι κάναμε μέχρι τότε, ερωτευτήκαμε τον χώρο και ενωθήκαμε χωρίς να είμαστε φίλοι από πριν φτιάξαμε  ένα μαγαζί το οποίο ήρθε για να μείνει. Σχεδόν από τους 2 μήνες λειτουργίας του είχαμε προτάσεις και από επιχειρηματίες άλλων πόλεων και από το εξωτερικό για να μεταφέρουμε την εμπειρία του noel και αλλού. Η πρωτοφανής δημιουργία του χώρου δημιουργούσε συνεχώς ανάγκες επέκτασης για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στον αριθμό των ανθρώπων, που ήθελαν να μας επισκεφθούν. Μέσα στους έξι πρώτους μήνες διπλασιάσαμε την χωρητικότητά μας.  Φτιάξαμε το περιβόητο μπλε μπαρ της Αθήνας, που θεωρούμε είναι ένα κόσμημα για τον κόσμο των μπαρ. Μετά στον πρώτο όροφο κάναμε τον πριβέ χώρο για προσωπικά και εταιρικά. Αφού βρήκαμε τα πατήματα μας θεωρήσαμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να επεκταθούμε όχι τόσο για οικονομικούς λόγους όσο για δημιουργικούς. Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες είμαστε και εργαζόμενοι και αγαπάμε πάρα πολύ τη δουλειά που κάνουμε  μέσα σε αυτό είχαμε την ανάγκη να καταπιαστούμε και με ένα δεύτερο παιδί», αναφέρει στο thestival.gr η Φανή Σπυριδάκη, θεατρολόγος και συνιδιοκτήτρια του Noell.

Στους τρεις ιδιοκτήτες έχουν γίνει πολλές προτάσεις από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού να μεταφέρουν την εμπειρία αλλά όπως λένε «η Θεσσαλονίκη είχε τον πρώτο λόγο». «Γιατί είναι η δεύτερη και πιο αγαπημένη. Έχουμε εισπράξει πάρα πολύ αγάπη από τους Θεσσαλονικείς. Είμαστε ένας σταθμός στην επίσκεψή τους στην Αθήνα, θα περάσουν οι περισσότεροι από το Noell» , εξηγεί η κα Σπυριδάκη. Η ίδια είχε ένα επιπλέον λόγο να επιλέξει την συμπρωτεύουσα επειδή είναι η πόλη στην οποία μεγάλωσε. «Ήταν η πόλη που με έκανε να ονειρευτώ τι θα γίνω όταν μεγαλώσω. Και ήθελα να επιστρέψω, ούσα μεγάλη και να έχω μία πρόταση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

noell2.jpg

«Δεν χρειάστηκε να συστηθούμε με την πόλη. Ήδη το ήξεραν, το περίμεναν μας έκαναν κριτική συγκριτική με βάση την Αθήνα. Το μεγαλύτερο μέρος του κοινού δεν είδε για πρώτη φορά αυτό που ονομάζουμε εμπειρία – noel. Ήταν ήδη εξοικειωμένο. μας είπαν πιο όμορφο από την Αθήνας. Ήταν ένα κοινό που είχε ψηλά τον πήχη και αυτό για εμάς ήταν η πρόκληση», προσθέτει.  

Έχοντας βάλει και οι τρεις την υπογραφή τους για αυτή την απόπειρα θέλησαν να επιλέξουν ένα χώρο, που είναι στην καρδιά της πόλης και αφουγκράζεται τους ρυθμούς της. «Θέλαμε το noell να είναι προσβάσιμο σε όλες τις κοινωνικές τάξεις της πόλης. Εμείς θέλουμε να ανοίγει μια πόρτα σε ένα κεντρικό δρόμο και να μεταφέρεται στην έπαυλη. Το βράδυ, όποτε και χαμηλώνει ο ρυθμός μιας αγχωτικής ημέρας, μέσω των φωτών και των διακοσμητικών, μπορούμε να προσφέρουμε ένα πλήρες δείπνο», σημειώνει στο thestival.gr.

Οι ιδιοκτήτες έχουν ανασύρει τα βιτρό που είχε το Τre Μarie την περίοδο που στεγαζόταν στο κτίριο της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού στον αριθμό 13 και τα έχουν τοποθετήσει και πάλι στο χώρο. «Είχε και καλό βιογραφικό ο χώρος με την έννοια ότι το tre marie ήταν ένας από τους χώρους που αγάπησε η πόλη. Και δικαίως διότι είχε μία ξεχωριστή αισθητική και ως μαθήτρια τον είχα προλάβει και ερχόμουν ως πελάτισσα», λέει η κα Σπυριδάκη.

noell3.jpg

Την επιμέλεια για την διακόσμηση έχει η Φανή Σπυριδάκη, ωστόσο, όπως σημειώνει η ίδια «συνεργαστήκαμε με μία ομάδα ανθρώπων, που ασχολούνται από διαφορετική πλευρά για το αισθητικό αποτέλεσμα». Την αρχιτεκτονική επιμέλεια πάνω από την οποία στήθηκε η όλη διακόσμηση επιμελήθηκε το τεχνικό γραφείο 406 achitects και συγκεκριμένα οι Χρήστος Παπάς, Σπύρος Αμπατζόγλου και Ελένη Μοσχοβάκου. Τη σκηνογραφία ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης και την εικαστική επιμέλεια η Βίβιαν Δημητρακοπούλου.

noell 2.jpg

noell 3.jpg

Το διπλό λάμβδα

Στις διαφορές που έχει το Noel της Αθήνας με αυτό της Θεσσαλονίκης είναι και το διπλό λάμβδα. Ακούγονται τόσες πολλές εκδοχές για τον λόγο για τον οποίο επελέγη η ονομασία, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να το κρατήσουν μυστικό.

noel4.jpg

«Μας έχει ερεθίσει τόσο πολύ όλη αυτή η παραφιλολογία και η τόση συζήτηση γύρω από το διπλό “ll”γιατί ακούμε καθημερινά διάφορες εκδοχές.  Άλλοι λένε ότι μπήκαν δυο “l” γιατί είναι το δεύτερο μαγαζί, άλλοι λένε ότι είναι το παχύ “l” της Θεσσαλονίκης. Θα το πάρει το ποτάμι κάποια στιγμή αλλά όχι ακόμη» σχολιάζει η κα. Σπυριδάκη.

Οι Αργύρης Αγλαμίσης και Κωσταντίνος Συμεωνίδης από το Master Chef…στην κουζίνα του Noell

«Η ανταλλαγή αγάπη και εμπειρίας και αγάπη δεν μπορεί να γίνει χωρίς φαγητό», λέει η συνιδιοκτήτρια του Noell.

Όσοι επισκεφθούν το νέο μπαρ της Θεσσαλονίκης μπορούν να συνοδέψουν το ποτό τους ή το cocktail τους με πιάτα από την ελληνική κουζίνα, που φέρουν την υπογραφή δύο νέων και φιλόδοξων παιδιών, του Αργύρη Αγλαμίση και του Κωσταντίνου Συμεωνίδη , οι οποίοι έγιναν γνωστοί μέσα από την συμμετοχή τους στο Master Chef.

argiris.jpg

simeonidis_masterchef_1.jpg

Info:

Noell

Παλαιών Πατρών Γερμανού 13

Τηλ: 231 023 1260

Facebook