Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ΑΡΜΟΝΙΑ στο Κάτω Σχολάρι δημιουργήθηκε από ανθρώπους με πολυετή εμπειρία στο χώρο της υγείας και απευθύνεται σε άτομα που, λόγω ατυχήματος ή νοσήματος, χρειάζονται υπηρεσίες αποκατάστασης για τη μετανοσοκομειακή τους φροντίδα. Είναι αποδεδειγμένα ένα από τα καλύτερα κέντρα αποκατάστασης σε ολόκληρη τη χώρα. 

Η «Αρμονία» λειτουργεί ως κέντρο κλειστής νοσηλείας, αλλά και ως μονάδα ημερήσιας φροντίδας, υποστηρίζοντας όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Βρίσκεται στο Κάτω Σχολάρι, μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη (29ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Μουδανιών).

Στόχος είναι κάθε ασθενής να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητές του και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του. Για το επιστημονικό προσωπικό της «Αρμονίας», οι ανάγκες των ασθενών είναι επαγγελματική πρόκληση και ηθική δέσμευση. Για το λόγο αυτό, τα προγράμματα αποκατάστασης είναι εξατομικευμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.
Φυσικοθεραπεία

Στο Πρότυπο Κέντρο Αποκατάστασης «ΑΡΜΟΝΙΑ», σε ένα άκρως ελεγχόμενο, ασφαλές και παράλληλα ευχάριστο περιβάλλον ο ασθενής θα βρει όλες εκείνες τις συνθήκες που θα του επιτρέψουν σε πρώτη φάση να ανακάμψει και στη συνέχεια να επανενταχθεί σταδιακά στις αυξημένες κινητικές και όχι μόνο ανάγκες της σύγχρονης καθημερινότητας, επαγγελματικής και προσωπικής. Με προηγμένες τεχνικές και μεθόδους, όπως PNF. Bobath, Manual Therapy, Mulligan, Kinesiotaping η φυσιοθεραπευτική ομάδα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά περιστατικά προερχόμενα από μία ευρεία γκάμα, τόσο νευρολογικής, όσο και μυοσκελετικής φύσεως. Πάντα με σεβασμό στα προσωπικά όρια του εκάστοτε ασθενή.

Εργοθεραπεία

Ο ρόλος της Εργοθεραπείας στο Κέντρο Αποκατάστασης «ΑΡΜΟΝΙΑ», σε συνεργασία με τις άλλες ειδικότητες του κέντρου και τη συνεχή εποπτεία του Φυσιάτρου είναι να αξιολογήσει, να σχεδιάσει και να εφαρμόσει εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα με απώτερο στόχο τη βελτίωση της αυτονομίας του στη καθημερινή ζωή και τη καλύτερη κοινωνική επανένταξη.

ergotherapy.jpg

Μετά τη παραπομπή του ασθενή από τον θεράπων φυσίατρο στην εργοθεραπεία γίνεται πλήρως αξιολόγηση σε:

Κινητικές δεξιότητες (αδρές και λεπτές κινήσεις)
Γνωστικές δεξιότητες (μνήμη – προσοχή – συγκέντρωση – προσανατολισμό σε χώρο και χρόνο – κρίση – ικανότητα επίλυσης προβλημάτων κ.α. )
Αισθητηριακές δραστηριότητες ( οπτική – απτική – οσφρητική – ακουστική αντίληψη – στερεογνωστία – σωματογνωσία κ.α.)
Δραστηριότητες καθημερινές ζωής ( προσωπική υγιεινή – σίτιση – ένδυση – απόδυση – μεταφορές – μπάνιο – νοικοκυριό κ.α.)

Η συνολική προσπάθεια της Ε/Θ για την αποκατάσταση των ασθενών ολοκληρώνεται με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη σωστή διαρρύθμιση και τροποποίηση του χώρου με τις κατάλληλες προσαρμογές για τη διευκόλυνση και ανεξαρτητοποίηση τους. Το τμήμα διαθέτει ένα ειδικά διαμορφωμένο και ευχάριστο χώρο εξοπλισμένο με ποικιλία βοηθημάτων και τεχνικών μέσων προφέροντας κίνητρα στον ασθενή.

Υδροθεραπεία

Το Πρότυπο Κέντρο Αποθεραπείας «ΑΡΜΟΝΙΑ» διαθέτει καταρτισμένους θεραπευτές και γυμναστές που εφαρμόζουν εξατομικευμένα προγράμματα θεραπείας βασισμένα στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή.
Με βάση την κατάλληλη υποδομή του χώρου ( πισίνα 2 επιπέδων ), τον ειδικό εξοπλισμό (που περιλαμβάνει υδρομασάζ, ηλεκτρικό γερανό, δινόλουτρα, ειδικούς πλωτήρες) αλλά και την εξειδίκευση των θεραπευτών σε υδροθεραπευτικές τεχνικές επιτυγχάνεται το μέγιστο δυνατό για την αποκατάσταση των ασθενών.

hydro.jpg

Στο Κέντρο εφαρμόζονται θεραπευτικές τεχνικές όπως: Bad Ragaz Ring Method, Halliwick. Aqua Pilates Dynafloat, Clinical Watsu, και σε συνδυασμό με τη χρήση των ευεργετικών ιδιοτήτων του νερού επιτυγχάνεται η σταδιακή αυτονόμηση του ασθενή μέσα από τη βελτίωση των κινητικών και καρδιοαναπνευστικών λειτουργιών, ισορροπίας, εύρους κίνησης και χαλάρωσης μυών.

Λογοθεραπεία

Στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «ΑΡΜΟΝΙΑ», το τμήμα Λογοθεραπείας αντιμετωπίζει περιστατικά που παρουσιάζουν διαταραχές στον λόγο (αφασία) και την ομιλία (δυσαρθρία), την φωνή (δυσφωνία) και την κατάποση (δυσφαγία). Σχεδιάζεται ατομικό θεραπευτικό πρόγραμμα για τον κάθε ασθενή σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της πάθησης.

logotherapy.jpg

Επίσης, οργανώνονται ομαδικές θεραπείες με ασθενείς που έχουν βελτίωση και είναι πιο λειτουργικοί με στόχο την ενίσχυση της επικοινωνίας και την κοινωνική αλληλεπίδραση, που τους βοηθά στην ομαλότερη κοινωνικοποίηση και κατ' επέκταση, στην επανένταξη τους στην καθημερινή ζωή.

Για τους ασθενείς με δυσφαγία που κρίνεται ότι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης του μηχανισμού κατάποσης, σε συνεργασία με Ωτορινολαρυγγολόγο, διενεργείται ενδοσκοπική μελέτη κατάποσης με οπτικές ίνες (FEES).

Κοινωνική υπηρεσία

Η κοινωνική υπηρεσία αποτελεί τον κομβικό τομέα, που συνδέει την ιατρική υπηρεσία του κέντρου με τον ασθενή, το οικογενειακό περιβάλλον και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο κοινωνικός λειτουργός έρχεται σε επαφή με τον ασθενή και την οικογένεια του για:

-την λήψη κοινωνικού και οικογενειακού ιστορικού.
-την υποστήριξη και ενθάρρυνση του ασθενούς και της οικογένειας, για συμμετοχή στην προσπάθεια αποκατάστασης του ασθενούς
-την ενημέρωση για θέματα ασφαλιστικών ταμείων
-την συνεργασία και προσέγγιση ανθρώπινου δυναμικού διαφόρων φορέων και υπηρεσιών.

Ψυχολογική Υποστήριξη

Η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών αποκατάστασης αποτελεί σημαντικό παράγοντα της θεραπευτικής διαδικασίας γιατί η σωματική και η ψυχική υγεία είναι έννοιες αλληλένδετες. Το αίσθημα της απώλειας των κινήσεων, της ελευθερίας, και της ανεξαρτησίας, σηματοδοτεί, μια περίοδο κρίσης που χρήζει στήριξης και εξειδικευμένης φροντίδας.

Αρχικά, ο ψυχολόγος αξιολογεί την παρούσα ψυχική κατάσταση (γνωστικές λειτουργίες, συναίσθημα, συμπεριφορά) δεδομένα που θα θέσουν το εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο. Επιπλέον, παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στους ασθενείς αλλά και στους οικείους του πάσχοντα διότι όλοι καλούνται να αντεπεξέλθουν και να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα. Σημαντική είναι η ενίσχυση της επίγνωσης του/της ασθενούς και έπειτα η διευκόλυνση της διαδικασίας αποδοχής. Επιπλέον η διαρκής ενημέρωση της οικογένειας του πάσχοντος, είναι απαραίτητη στο πλαίσιο της συνεργασίας καθώς έτσι αποφορτίζονται συναισθηματικά και οι ίδιοι.

Τμήμα Κλινικής Διαιτολογίας και Διατροφής

Το Τμήμα Κλινικής Διαιτολογίας και Διατροφής του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «ΑΡΜΟΝΙΑ» εξασφαλίζει την καλύτερη διατροφική φροντίδα των ασθενών, καθώς η σωστή και εξειδικευμένη βάσει πάθησης διατροφή συμβάλει στην ταχύτερη αποθεραπεία και ανάρρωση καθώς και στη διατήρηση της υγείας μετά την αποκατάσταση.

Αρχικά γίνεται διατροφική αξιολόγηση του ασθενούς , οι ανάγκες του σε σίτιση και ο στόχος σωματικού βάρους . Στη συνέχεια σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς και λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές προτιμήσεις του ασθενούς, την πάθηση και τις ανάγκες σίτισης, καθώς και την οδό χορήγησης σε συνεργασία με το λογοθεραπευτικό τμήμα, καταρτίζεται εξατομικευμένο διαιτολόγιο. Το διαιτολόγιο επαναξιολογείται και διαμορφώνεται παράλληλα με την πορεία ανάρρωσης του ασθενούς.

Εκτός από την στόχευση του διαιτολογίου στην ταχύτερη ανάρρωση και αποθεραπεία του ασθενούς, στόχος της εξατομικευμένης διαιτολογικής φροντίδας είναι η ρύθμιση του βάρους και του μεταβολισμού, η αποφυγή καταστάσεων υποθρεψίας και η βελτίωση της διατροφικής κατάστασης με στόχο βελτίωση της κινητικής κατάστασης και συνολικά της υγείας του νοσηλευόμενου. Επίσης παρέχεται ενημέρωση και δίνονται διατροφικές συμβουλές στους ασθενείς και τους συνοδούς τους, τις οποίες πρέπει να υιοθετήσουν και να ακολουθήσουν μετά την αποκατάσταση τους, τόσο για την περίοδο ανάρρωσης όσο και μετά από αυτή.

Ακόμα, στο Τμήμα Κλινικής Διαιτολογίας και Διατροφής παρευρίσκεται συγκεκριμένες μέρες και ώρες της εβδομάδας διαιτολόγος για εξωτερικούς ασθενείς (μη νοσηλευόμενους). Κατά την επίσκεψη πραγματοποιείται η κλινική συνέντευξη και σωματομετρικός έλεγχος και προκύπτει το διαιτολόγιο λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις και προτιμήσεις, διατροφικές συνήθειες, επίπεδο σωματικής άσκησης, καθώς και ο επιθυμητός στόχος του ασθενούς.

Νοσηλευτική υπηρεσία

Η επιτυχής άσκηση του επαγγέλματος του νοσηλευτή απαιτεί γνωστικές, τεχνικές και διαπροσωπικές δεξιότητες, προϋποθέτει την αλληλεπίδραση και την συνεχή επικοινωνία με τον ασθενή. Το επίπεδο εκπαίδευσης που διαθέτουν οι νοσηλευτές του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «ΑΡΜΟΝΙΑ» , επηρεάζει την επαγγελματική κρίση τους, έτσι βρισκόμενοι 24 ώρες δίπλα στον ασθενή, έχουν την δυνατότητα να παρέχουν υψηλό επίπεδο νοσηλευτικής φροντίδας.

nos3.jpg

Οι νοσηλευτές του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «ΑΡΜΟΝΙΑ»:

-εργάζονται με υπομονή
-διαθέτουν άρτια κατάρτιση για την αντιμετώπιση και τον ορθό χειρισμό ανθρώπων που νοσούν
-επιδιώκουν τη βελτίωση της υγείας των νοσηλευομένων
-φροντίζουν για την ασφάλεια τους
-προσφέρουν συναισθηματική κάλυψη
-φροντίζουν για την άνετη διαμονή τους.

Η «Αρμονία» διαθέτει μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια με υπερσύγχρονο ιατρικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό καθώς και ειδικά διαμορφωμένα μπάνια για τους ασθενείς με κινητικά ελλείμματα. Στους ηλιόλουστους χώρους του κτιρίου μπορείτε να αισθανθείτε άνετα, απολαμβάνοντας τη φιλοξενία και το οικογενειακό περιβάλλον της Αρμονίας. Οι συγγενείς και τα οικεία πρόσωπα των ασθενών μπορούν να βρίσκονται καθημερινά κοντά τους χρησιμοποιώντας, χωρίς καμία επιβάρυνση, το λεωφορείο της Αρμονίας για τη μεταφορά τους.

Πληροφορίες:

Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης "ΑΡΜΟΝΙΑ"
Τηλ. 2392 092 555, 23920 92523, κιν. 6951677727, fax: 2392 092 500,
Κ. Σχολάρι Θεσσαλονίκης, 29ο χλμ. Θεσ/νίκης - Ν. Μουδανιών, τ.κ. 57500, τ.θ. 101