Περίπου 10 ημέρες έχουν περάσει από το θάνατο της Ρίκας Βαγιάνη. Μια μητέρα, επαγγελματίας και γυναίκα που για όλους ήταν πρότυπο.

Η ίδια λάτρευε να γράφει κείμενα και τα έγραφε έτσι ακριβώς όπως ένιωθε.

Το Νοέμβριο του 2016, είχε γράψει σε κείμενό της:

«Αν διάλεγα κι εγώ ένα soundtrack για την ώρα τη ζόρικη, την ανεπίστροφη, δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι αυτό θα ήταν το “Thousand Kisses Deep” του Leonard Cohen. Κατά προτίμηση, εν πλω, έξω από τα γκρεμίδια –ο θεός να τα κάνει παραλίες– της Υδρας… και τότε, όλα τα πόνι θα είναι νεαρά. Όλες οι παλιές αγάπες θα μου γνέφουν από τα καπετανόσπιτα, κι οι μορφές τους θα καθρεφτίζονται βαθιά στα νερά του λιμανιού. Κι ακόμα πιο βαθιά. Χίλια φιλιά πιο βαθιά».

Τότε πίστευε ότι είχε ξεπεράσει το πρόβλημα με τον καρκίνο. Ήταν καλά. Τον περασμένο χειμώνα ο καρκίνος εμφανίστηκε ξανά στους πνεύμονες. Τότε η Ρίκα Βαγιάννη αποφάσισε να τεντώσει το σκοινί. Ούτε χημειοθεραπείες, ούτε φάρμακα. Μόνο διακοπές, γέλια, κάποια ανεξόφλητα σ΄ αγαπώ, φιλιά και χάδια στον άνδρα Νίκο και το παιδί Οδυσσέα. Αρχές Ιούλη έκανε ένα ταξίδι στην Κέρκυρα. Έφαγε μια καλή πρωϊνάρα, όπως έλεγε, νοίκιασε ένα σκάφος, φόρεσε μάσκα θαλάσσης και βούτηξε στα νερά. Ύστερα ανέβασε το βίντεο στο facebook με τη λεζάντα «γιατί μπορώ» και ύστερα νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Ηγουμενίτσας και από εκεί στο Σωτηρία και μετά στο Ερρίκος Ντυνάν. Είκοσι μέρες κράτησε η ταλαιπωρία, μέχρι το πρωί της Τρίτης 7 Αυγούστου.

Η τελευταία συνομιλία

Ο στενός της φίλος, Νίκος Τρυφωνόπουλος, θα πει στο DownTown και τη Φανή Πλατσατούρα: «Όσο ήταν διακοπές μιλούσαμε στο τηλέφωνο. Στην τελευταία μας συνομιλία μου είπε “γιε μου, δεν θα ψοφολογήσω τόσο γρήγορα”. Μας μπέρδευε με την κατάσταση της υγείας της. Τη μία μάθαινες ότι δεν είναι καλά και την άλλη την έβλεπες να ανεβάζει τέτοια βιντεάκια, όρθια και γελαστή. Και μας μπέρδευε επίτηδες για να μην μας στεναχωρήσει. Πάλεψε σαν παλικάρι με τον καρκίνο. Μέχρι το τέλος». Η Ρίκα και ο Νίκος γνωρίζονταν τα τελευταία δεκαοχτώ χρόνια και είχαν αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση. Εκείνη τον φώναζε «γιε μου» και εκείνος «μαμά».

Τα τελευταία λόγια

Νοσηλεύτηκε επί είκοσι μέρες σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία. Οι γιατροί την έβαλαν σε τεχνητό κώμα και άνοιξε τα μάτια της μόνο για λίγες στιγμές. Η επί 25 χρόνια φίλη της και δημοσιογράφος – πολιτικός, Νατάσα Ράγιου, ήταν εκεί: «περίμενες να δεις έναν άνθρωπο τσακισμένο από την αρρώστια και αντίκριζες μια Ρίκα πιο όμορφη και από τη φωτογράφιση που είχε κάνει στο Playboy. (σ.σ. φωτογραφήθηκε γυμνή για το εορταστικό του τεύχος το 1986, από τον Ντίνο Διαμαντόπουλο σε ένα κτήμα στην Εύβοια). Τα μαλλιά της, το δέρμα της. Ήταν μια κούκλα. Με ενημέρωσε ο άνδρας της ότι επικοινώνησε μόλις μισή ώρα με το περιβάλλον, τον αναγνώρισε, του έριξε τρία χαριτωμένα μπινελίκια τύπου “τι με έχετε εδώ πέρα” και ξαναβυθίστηκε. Αυτή ήταν η Ρίκα Βαγιάννη».

Πηγή: Down Town