Ο σερ Ιαν ΜακΚέλεν είναι ένας από τους πιο διάσημους βρετανούς ηθοποιούς, αν όχι ο πιο διάσημος. Εχει κερδίσει βραβεία Λόρενς Ολίβιε, ένα Τόνι, προτάθηκε για δύο Οσκαρ και για πέντε Emmy. Η δουλειά του έχει κυμανθεί από σαιξπηρικό και μοντέρνο θέατρο μέχρι εμπορικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Και πριν από 30 χρόνια, το 1988, όταν κάτι τέτοιο ήταν φοβερά δύσκολο είχε βγει και είχε δηλώσει δημοσίως την ομοφυλοφιλία του. Το είχε δηλώσει στο BBC. Και το θυμήθηκε εφέτος, γιορτάζοντάς το.

Ο σερ Ιαν είχε κάθε λόγο να το γιορτάζει. Οχι μόνο επειδή «η ζωή αρχίζει να έχει νόημα όταν είσαι ανοιχτός και ειλικρινής» όπως είπε, αλλά και επειδή στα χρόνια που μεσολάβησαν ακολούθησε μια μετεωρική πορεία, γεμάτη θεατρικές και κινηματογραφικές επιτυχίες, ακόμα και στο δύστροπο Χόλιγουντ: Ο ΜακΚέλεν έγινε ο αγαπημένος μάγος «Γκάνταλφ» στην τριλογία του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», αλλά και ο σκοτεινός «Μαγκνέτο» στην κινηματογραφική σειρά των «X-Men».

Κι όμως το Χόλιγουντ δεν είναι ανοιχτό στους γκέι. Το τονίζει ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην οποία καυτηρίασε τη στάση της βιομηχανίας του θεάματος στο θέμα της αντιπροσώπευσης των γυναικών, των μαύρων και των ομοφυλοφίλων στον κινηματογράφο.

Σε συνέντευξή του στο Time Out, ο 78χρονος ηθοποιός ρωτήθηκε για την απόφαση να μην εμφανιστεί ο νεαρός μάγος Ντάμπλντορ ως «εξαιρετικά γκέι» στην επερχόμενη συνέχεια της ταινίας «Fantastic Beasts and Where to Find Them».

«Κανείς δεν ψάχνει στο Χόλιγουντ για κοινωνικό σχόλιο, έτσι δεν είναι; Μόλις πρόσφατα ανακάλυψαν ότι υπάρχουν μαύροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο» σχολίασε ειρωνικά ο ίδιος.

«Το Χόλιγουντ έχει συμπεριφερθεί άσχημα στις γυναίκες, με κάθε δυνατό τρόπο. Οι ομοφυλόφιλοι δεν υπάρχουν» πρόσθεσε ο ηθοποιός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως έγραψε ο Guardian, η εμφάνισή του στην ταινία, του 1998, «Gods and Monsters» ήταν αυτή που πυροδότησε την αλλαγή κλίματος στην αποδοχή των ομοφυλοφίλων από τη βιομηχανία του θεάματος.

«Αυτή ήταν η αρχή της παραδοχής, εκ μέρους του Χόλιγουντ, ότι υπάρχουν γκέι, μολονότι την ίδια ώρα που το μισό Χόλιγουντ έχει ομοφυλόφιλους οι οποίοι δεν πρωταγωνιστούν κάπου» είπε ο 78χρονος ηθοποιός.

Σύμφωνα με έρευνα της ομάδας GLAAD, ο σερ Ιαν έχει απόλυτο δίκιο, καθώς μόνο το 12,8% των βασικών χαρακτήρων σε mainstream ταινίες είναι χαρακτήρες ΛΟΑΤΚΙ.