Φρενίτιδα προκάλεσε το τραγούδι-φαινόμενο του 2017 «Despacito», φτάνοντας τις 4,3 δισεκατομμύρια προβολές στο YouTube μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Ο τραγουδιστής Luis Fonsi εκθρόνισε τον Justin Bieber και το τραγούδι του «Sorry» από την κορυφή της λίστας με τα δημοφιλέστερα τραγούδια της χρονιάς. Το «Despacito» μέχρι τον Ιούνιο είχε 4,6 δισεκατομμύρια προβολές σε όλες τις μουσικές πλατφόρμες streaming.

Πώς μεταφράζονται, όμως, όλα αυτά σε χρήμα; Λαμβάνοντας υπόψη πως ο Πορτορικανός τραγουδιστής παίρνει 0,008 δολάρια για κάθε φορά που το τραγούδι παίζεται σε κάποια μουσική πλατφόρμα, τα δικαιώματα που έχει λαμβάνειν μέχρι στιγμής αγγίζουν τα 36,8 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ποσό πιθανώς να είναι χαμηλότερο, αν αναλογιστεί κανείς πως από το σύνολο των προβολών του τραγουδιού, τα 2,7 δισεκατομμύρια προβολές είναι στο Youtube.

Οι ειδικοί του χώρου υποστηρίζουν πως το μεγαλύτερο κέρδος του Luis Fonsi είναι η κατακόρυφη άνοδος της δημοφιλίας του. Ιδιώς στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία και το Μεξικό που αποτελούν την δεύτερη και τρίτη αγορά μουσικής ροής στον κόσμο αντίστοιχα, οι «μετοχές» του έχουν εκτοξευτεί.