Η 40χρονη δηµοσιογραφική διαδροµή του στο αστυνοµικό ρεπορτάζ τον έφερε πολλές φορές σε επαφή µε το έρεβος της ανθρώπινης ψυχής. Μέσα από το νέο, συναρπαστικό βιβλίο του «Οι αστέρες του εγκληµατικού πανθέου, όπως τους έζησα», ο Πάνος Σόμπολος µας ανοίγει ένα παράθυρο στην αθέατη πλευρά ανθρώπων που άφησαν έντονο αρνητικό στίγµα στην κοινωνία. Νίκος Κοεμτζής, Λυµπέρης, Ματέι, Βενάρδος, Κατσούλας, ∆ηµητροκάλης και Μαργέτη, Παλαιοκωσταίοι... 

Κοεµτζής, Παπαχρόνης, Βενάρδος, Ρωχάµης... Γιατί κάποιοι από τους εγκληµατίες που αναφέρετε παίρνουν «συγχωροχάρτι» ή γίνονται αντικείµενα έρωτα;

Πολλοί έλκουν το γυναικείο φύλο, παίρνουν πολλά γράµµατα από γυναίκες κάθε ηλικίας. Αυτό µπορούν να το εξηγήσουν οι ψυχολόγοι και άλλοι ειδικοί. Μπορούν οι παράνοµοι να γίνουν ινδάλµατα; Στο βιβλίο διαπιστώνετε ότι επιχειρώ να πω το αντίθετο: αυτοί οι άνθρωποι να είναι παράδειγµα προς αποφυγή, όχι προς µίµηση.

Ο εγκληματίας γεννιέται ή γίνεται;

Έχω παρατηρήσει ότι από πολλούς έχουν λείψει η στοργή, η αγάπη και το ενδιαφέρον, κυρίως του γονιού. Το λέει και ο Πάσσαρης, που οµολόγησε ότι σκότωσε τόσους στην Ελλάδα και στη Ρουµανία. Οι εγκληµατολόγοι λένε ότι παίζει ρόλο και το DNA. Αποψή µου είναι ότι, ακόµα κι αν υπάρχει DNA από γονείς και παππούδες, αν το παιδί έχει πάρει καλές αρχές από το σπίτι του, δύσκολα ξεφεύγει.

Ποιος από όλους σας εντυπωσίασε;

Με εντυπωσιάζουν θετικά γνωστοί παράνοµοι που µετά την αποφυλάκισή τους αλλάζουν σελίδα. Έχουν µετανιώσει και επανεντάσσονται στο κοινωνικό σύνολο. Γνωρίζω παράνοµους που µέσα στη φυλακή έµαθαν ξένες γλώσσες, πήραν πτυχία. Αλλοι, από κλέφτες και ληστές, έγιναν κήρυκες της Εκκλησίας.

 Πηγή:Real