Ξέρεις πάρα πολύ καλά πως το να κάνεις μια σχέση και να τη διατηρήσεις δεν είναι καθόλου απλό, εύκολο ή συνηθισμένο πράγμα. Πολλές φορές δεν μπορείς να δώσεις μια ξεκάθαρη εξήγηση «γιατί δεν προχώρησε το πράγμα», μιας και -θεωρητικά- σου άρεσε και φαινόταν να του αρέσεις. Περνούσατε καλά και όλα κυλούσαν αβίαστα… Ξαφνικά όμως, η σχέση «μας τελείωσε».

Κι εσύ αναρωτιέσαι γιατί. Τι να έφταιξε και αυτή τη φορά δεν πήγαν όλα κατ’ ευχήν; Τι σε «εμπόδισε» να είσαι τώρα ευτυχισμένη με το ταίρι σου, κι αυτό διορθώνεται; Μπορείς να το εντοπίσεις και να το αντιμετωπίσεις;

Μπαίνεις σε μια σχέση με ορμή – ακόμα και όταν είσαι συγκρατημένη, η ορμή υπάρχει, ακόμα και ως προσμονή – και βάζεις τα δυνατά σου για να πετύχει. Μήπως διοχετεύεις την ενέργειά σου σε λάθος τομείς; Μήπως υπάρχει μια πραγματικότητα που κάνεις πως δεν την βλέπεις; Ίσως ακόμα και να θέλεις να την κρύψεις, αλλά αυτό δεν γίνεται, βαθιά μέσα σου το ξέρεις… Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά επτά προβλήματα που έχουν «μπλοκάρει» τις σχέσεις σου, μερικές φορές χωρίς καν να το έχεις αντιληφθεί.

  1. Δεν μπόρεσες να αφεθείς

Ωραίο το παιχνίδι στην αρχή μιας σχέσης, που δεν είναι πολύ σίγουρο ακόμα αν ταιριάζετε, που δεν θέλεις να αποκαλύψεις όλες σου τις σκέψεις και τις προθέσεις, που θέλεις λίγο να τον κάνεις να σε κυνηγήσει… Όταν όμως αυτό συνεχίζεται επ’ άπειρον και ο σύντροφός σου μετά από καιρό δεν έχει ακόμα βεβαιωθεί πως σου αρέσει και πως είστε μαζί και όπου σας βγάλει, ε, λογικό είναι να κουραστεί. Και να εξαφανιστεί.

  1. Αφήνεσαι από την αρχή ολοκληρωτικά

Η αντίθετη ακριβώς κατάσταση. Έχετε ένα μήνα που βγαίνετε και είναι σαν να είστε χρόνια μαζί. Πολύ ωραία η οικειότητα και το δέσιμο που νιώθετε, αν όμως είστε ένα μήνα μαζί και προτιμάτε να δείτε ταινία στον καναπέ (και να την βλέπετε όντως) από το να βγείτε και να κάνετε πράγματα μαζί, τώρα η κόπωση θα έρθει κι αυτή πολύ πριν την ώρα της και δεν θα είστε έτοιμοι να τη διαχειριστείτε και το πράγμα θα τελειώσει κάπου εδώ.

  1. Προσπαθείς συνεχώς να «τσεκάρεις» αν μπορείς να τον εμπιστευτείς

Δεν είναι ωραίο πράγμα να νιώθει πως βρίσκεται συνεχώς «υπό δοκιμή». Να τον «τσεκάρεις» με κάθε δυνατό τρόπο και να φαίνεσαι πως… ανυπομονείς να αποτύχει στα «τεστ», για να μπορείς να αναφωνήσεις στον εαυτό σου μετά «το ήξερα!». Και τι ακριβώς ήξερες, πως κανείς δεν δέχεται να είναι σε αυτή τη θέση, όσο κι αν του αρέσει ο άλλος; Συγχαρητήρια, το πέτυχες, τον έδιωξες και είσαι μόνη σου.

  1. Δεν θέλετε πραγματικά τα ίδια πράγματα

Ο ενθουσιασμός του πρώτου διαστήματος έσβησε κι έμεινε η σκληρή πραγματικότητα. Εσύ το Σαββατοκύριακο θέλεις να πας ταξιδάκι με το αγόρι σου, κι αυτός περιμένει πώς και πώς να κάνει «κάτι» με τα παιδιά. Εσύ τα βράδια θέλεις να βγαίνεις κι αυτός κοιμάται από τις 22.00. Εσύ θέλεις καλοκαίρι στο νησί κι αυτός στα όρη τ’ άγρια βουνά. Δεν θέλετε πραγματικά τα ίδια πράγματα. Δεν έχετε μέλλον μαζί.

  1. Δεν έχετε τις ίδιες αξίες

Είναι δυνατόν να σου αρέσει κάποιος με τον οποίο δεν μοιράζεστε τις ίδιες αξίες; Είναι, φυσικά, αλλά μάλλον δεν θα κρατήσει πολύ η φάση. Αν αυτός πιστεύει πως η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι, θα το δείξει αργά ή γρήγορα κι αν εσύ διαφωνείς, θα αρχίσουν οι συγκρούσεις. Αν αυτός πιστεύει πως τα ζώα πρέπει να ζουν έξω από το σπίτι, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τη γάτα σου πάνω στον καναπέ μαζί σας. Κι εσύ δεν θα αποδεχθείς ποτέ αυτόν ως ταίρι σου.

  1. Δεν ξεπέρασες ποτέ τον πρώην

Είναι η σχέση που σε σημάδεψε, είναι η περίοδος της ζωή σου που δεν την έχεις αφήσει ακόμα πίσω σου. Αντίθετα, την κουβαλάς μαζί σου. Ακόμα χειρότερα, δεν πρόκειται για έναν πρώην - «φάντασμα», αλλά για έναν πρώην - «ζόμπι» που συνεχώς αναγεννάται και «επιστρέφει» με ένα μήνυμα, σε αναστατώνει και σε απομακρύνει από τον νέο σου σύντροφο. Γιατί, λοιπόν, αυτός με τη σειρά του να μείνει μαζί σου;

  1. Δεν μπορείτε να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα

Κάποιος από τους δύο σας άλλαξε δουλειά, έχασε τη δουλειά του ή βρήκε δουλειά. Κάποιος αναγκάστηκε να μετακομίσει στο εξωτερικό. Κάποιος αντιμετωπίζει ζητήματα με την οικογένειά του και δεν είναι έτοιμος να τα μοιραστεί με τον άλλον. Κάποιος είναι ο πιο αδύναμος κρίκος και πρέπει να αποχωρήσει. Και κάπου εδώ, ακόμα μία σχέση τελειώνει.

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες, απαιτούν προσπάθεια, απαιτούν συμβιβασμούς αλλά όχι καταπίεση, απαιτούν πρώτα από όλα, να είμαστε εμείς καλά με τον εαυτό μας. Δεν γίνεται να είμαστε καλά με κάποιον άλλον, να του δίνουμε τον χώρο που χρειάζεται και να είμαστε όσο κοντά του χρειάζεται, αν δεν τα έχουμε βρει πλήρως, πρώτα με τον εαυτό μας.

Πηγή: Queen.gr