Έχετε υπολογίσει ποτέ πόσες ώρες περνάτε την ημέρα καθιστή; Για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, η ημέρα περνάει πάνω σε καρέκλες, είτε αυτές είναι γραφείου, είτε το κάθισμα του αυτοκινήτου.

Και έπειτα, επιστρέφοντας σπίτι μετά από μια μέρα-κόλαφο, το πρώτο πράγμα που θέλει κανείς είναι (πάλι) να καθίσει και να ξεκουραστεί είτε τρώγοντας κάτι comfort, είτε βλέποντας τηλεόραση, είτε χαζεύοντας στο κινητό του, είτε διαβάζοντας.

Με άλλα λόγια, αν δεν ασχολείστε επαγγελματικά με τον αθλητισμό ή δεν εργάζεστε π.χ. σέρβις που απαιτεί να είστε σε κίνηση, το πιθανότερο είναι πως περνάτε το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας, καθιστή. Ανθρώπινο, δε λέμε, αλλά όχι ακριβώς αποτελεσματικό, αν σκοπός σας είναι να χάσετε βάρος ή να κάνετε έναν πιο fit τρόπο ζωής. Γενικά απέχει πολλά χιλιόμετρα από αυτό που θα ονομάζαμε «υγιή τρόπο ζωής».

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, το να περνάς πολλές συναπτές ώρες σωματικής ακινησίας αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου και προτείνει μικρά διαλείμματα από την ακινησία ανά μισή ώρα.

Έτσι, κάποιος που ήταν ακίνητος 13,2 ώρες μέσα στη μέρα, είχε 2,6 φορές αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με κάποιον που περνούσε ακίνητος λιγότερες από 11,5 ώρες μέσα στο 24ωρο. Κανείς δε θέλει να δει τέτοιους είδους στατιστικά στοιχεία να επιβεβαιώνονται σε εκείνον.
Φυσικά, δε μπορείτε να αλλάξετε την καθημερινότητα που σας εξασφαλίζει την επιβίωση σας, ούτε να φέρετε τα πάνω κάτω στις συνήθειες σας αν η δουλειά σας είναι ήδη απαιτητική. Μπορείτε όμως να ξεκινήσετε με κάποιες μικρές αλλαγές που κάνουν μεγάλη διαφορά.

Εντάξτε στη διατροφή σας τα παντζάρια

Εκτός του ότι βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού, έρευνες έχουν αποδείξει πως το νιτρικό οξύ που περιέχουν βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και κατ' επέκταση το μεταβολισμό. Φροντίστε λοιπόν να τρώτε μαι φορά στις δύο ημέρες.

Πιπέρι καγιέν

Σας αρέσουν τα φαγητά που είναι «τσιμπημένα» στο πιπέρι; Τέλεια. Γιατί πρόκειται για ακόμα ένα υλικό που «βάζει φωτιά» στο μεταβολισμό.

Να σηκώνεστε όσο πιο συχνά μπορείτε

Όρθιοι καίμε περισσότερες θερμίδες απ' ότι καθιστοί ενώ, όπως προαναφέραμε, χρειάζεται να σηκωνόμαστε ανά μισή ώρα αν δε θέλουμε να αποχαιρετήσουμε σύντομα αυτό τον κόσμο. Δε χρειάζεται να σηκωθείτε και να αρχίσετε να κάνετε το γραφείο πάνω-κάτω. Μια απλή βόλτα στους διαδρόμους αρκει- θα σας βοηθήσει και πνευματικά.

Πηγή: bovary.gr