H Kia ανακοινώνει νέο crossover, καταγωγής Ceed

|
THESTIVAL TEAM

Η οικογένεια των SUV της Kia θα μεγαλώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες με ένα νέο μοντέλο προερχόμενο από το Ceed.

Μέχρι σήμερα η κλιμάκωση από την οποία διήλθε το επερχόμενο πέμπτο μοντέλο SUV της Kia δεν άφηνε καμία αμφιβολία ότι δεν επρόκειτο μόνο για φήμη. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε το μοντέλο παραγωγής, έστω ένα πρωτότυπο παραγωγής, να κάνει πρεμιέρα στο Σαλόνι της Γενεύης.

Αλλά απ’ ό,τι φάνηκε η Kia είχε ιδιαίτερα φορτισμένο σταντ στο ελβετικό Σαλόνι Αυτοκινήτου. Ως εκ τούτου δεν θα ήθελε άλλες παρουσίες να κλέψουν τα φώτα της δημοσιότητας από ένα μοντέλο που τοποθετείται από την κορεατική εταιρεία επίσης στην κατηγορία των κόμπακτ SUV -αναμένεται ένα . Και λέμε «επίσης», καθώς σε αυτή την κατηγορία η Kia εχει πει ήδη δύο «κύριε, ελέησον». Για του λόγου το ασφαλές λοιπόν, να πούμε ότι οι Κορεάτες στην κόμπακτ κατηγορία προτείνουν το Sportage των 4,48 m και το Niro των 4,36 m. To τελευταίο μάλιστα με εξειδίκευση σε κάθε είδους οικολογικό σύστημα κίνησης, καθώς διατίθεται σε απλό υβριδικό, επαναφορτιζόμενο υβριδικό και 100% ηλεκτρικό. Καθόλου άσχημα, αλλά αρκετά!

Προφανώς όχι για την Kia. Ο κατασκευαστής λοιπόν πρόκειται να αποκαλύψει ακόμη ένα «σκληροτράχηλο» εκπρόσωπο στην κατηγορία. Και μάλιστα ένα μοντέλο που θα ενσωματωθεί στην οικογένεια Ceed. Έτσι θα έχουμε να κάνουμε με μια ψηλωμένη και ταϊσμένη με στεροειδή έκδοση του μικρού οικογενειακού της Kia. Ό,τι είναι, δηλαδή, η GLA για την A-Class.

Η Kia απ’ ό,τι φαίνεται δεν φοβάται να πλειοδοτήσει! Ο στόχος σαφώς και είναι να βρίσκεται σε θέση να καλύψει το μάξιμουμ των αναγκών στην κατηγορία. Το αστείο της υπόθεσης προκύπτει από το ποιο είναι μοντέλο που επιλέγεται για πειραματόζωο σε κάθε ανάλογη περίπτωση για την Kia: Το Ceed! Πρόσφατα, χώρισε την επιλογή του στέισον σε μια κλασική παραλλαγή SW με το Ceed Sportwagon και σε μια παραλλαγή shooting brake με το ProCeed!

Πιστή στις συνήθειες της, η Kia δίνει μια πρώτη γεύση του νέου crossover με ένα σκίτσο. Το έχουμε ξαναδεί βέβαια πριν από λίγες ημέρες καθώς διέρρευσε, αλλά τώρα συνοδεύτηκε και από επίσημη επιβεβαίωση. Προς το παρόν, οι Κορεάτες αποκαλούν το αυτοκίνητο Ceed Crossover, αλλά δεν είναι αυτό το οριστικό όνομά του. Το μοντέλο πιθανόν θα ονομαστεί XCeed.

Στο σχέδιο, μπορούμε να δούμε το περίγραμμα του αυτοκινήτου πίσω 3/4, με ένα τρίτο οξείας γωνίας πλευρικό παράθυρο, έντονα κεκλιμένο πίσω κρύσταλλο και μυώδεις ώμους. Το σκίτσο αφήνει να εννοηθεί ότι η πίσω πόρτα έχει δύο πτερυγίδια, εν είδει χείλους εκφυγής: Ένα ψηλά στην πόρτα και ένα μικρότερο στο κάτω τελείωμα του κρύσταλλου. Η γενική εντύπωση πάντως είναι ότι θα πρόκειται αισθητικά για ένα ιδιαίτερα «μπρατσωμένο» αυτοκίνητο. Μάλλον σοφή επιλογή, προκειμένου να διαφοροποιηθεί αισθητά από τα πιο ήπιας εμφάνισης Sportage και Niro.

Το XCeed αναμένεται να χρησιμοποιεί τους βενζινοκινητήρες 1.0 Τ-GDi (120 PS) και 1.4 T-GDi (140 PS), τον πετρελαιοκινητήρα SmartStream (136 PS) της KIA, ενώ υπάρχουν φήμες για μια επαναφορτιζόμενη υβριδική έκδοση με συνολική απόδοση που θα ξεπερνά τους 200 PS. Το πιθανότερο είναι όμως είναι να χρησιμοποιεί ένα παρόμοιο σύστημα κίνησης με αυτό που χρησιμοποιείται από το υφιστάμενο Kia e-Niro: Βενζινοκινητήρας 1,6 λίτρων με ένα ηλεκτρομοτέρ που αποδίδουν σε συνδυασμό 140 άλογα. Αυτό θα σήμαινε αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία 50 km από την μπαταρία των 8,9kWh και τις εκπομπές CO2 λίγο πάνω από τα 30 g/km.   

Επιπλέον, στο εσωτερικό του μοντέλου θα κάνει πρεμιέρα και ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,3″ ο οποίος θα ενσωματωθεί και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Ceed από το φθινόπωρο του 2019.

Υπομονή λίγες εβδομάδες, λοιπόν, για το επίσημο ντεμπούτο και την επιβεβαίωση των διαρροών. Και μέχρι την IAA 2019, στην Φρανκφούρτη, για την επαναφορτιζόμενη υβριδική έκδοση του XCeed που επίσης επιβεβαίωσε προ ημερών ο επικεφαλής λειτουργιών της Kia, Emilio Herrera, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την παραγωγή στην Ευρώπη του επαναφορτιζόμενου υβριδικού Ceed Sportswagon.

Πηγή: drive.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.