Τέλος εποχής για το φθηνότερο αυτοκίνητο στον κόσμο

|
THESTIVAL TEAM

To Tata Nano, το περίφημο αυτοκίνητο των 2.500 ευρώ, μας αποχαιρετά οριστικά, αφού η Ινδική Tata αποφάσισε να βάλει τέλος στην παραγωγή του, μετά από σχεδόν 10 χρόνια από την πρώτη παρουσία του.

Οι αριθμοί παραγωγής είναι αμείλικτοι: Μόλις 1 Nano κατασκεύασε η Tata τον φετινό Ιούνιο, αντί 275 αυτοκινήτων των περσινό μήνα. Και πλέον σύμφωνα και με την ίδια την εταιρεία «το Nano δεν μπορεί να συνεχιστεί το 2019».

Το Nano παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2008 από την Tata ως η απτή απόδειξη ενός πραγματικά φθηνού αυτοκινήτου (το αυτοκίνητο των 2.500 ευρώ όπως έγινε γνωστό), το οποίο συγκέντρωσε πάνω του παγκοσμίως τα φώτα της δημοσιότητας ιδίως σε μια εποχή κρίσης για την αυτοκίνηση στην Ευρώπη.

10 χρόνια αργότερα το Nano δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες ούτε στην τοπική αγορά της Ινδίας, ούτε πολύ περισσότερο στις αγορές του εξωτερικού. Παρότι η τιμή του ήταν πολύ χαμηλή, το αγοραστικό κοινό δεν θέλησε να επενδύσει έστω αυτά τα 2.500 ευρώ για την αγορά ενός πραγματικά «σπαρτιάτικου» αυτοκινήτου, το οποίο προσέφερε πολύ χαμηλά επίπεδα ασφαλείας, με κορωνίδα την παταγώδη αποτυχία του στα crash tests το 2014, όταν και πήρε 0 αστέρια για την ασφάλειά του. Στην εμπορική αποτυχία του Nano συνέβαλαν και τα προβλήματα στην παραγωγή του που είχε η Tata.

Σε κάθε περίπτωση το τέλος του Nano είναι προδιαγεγραμμένο, με την Tata ωστόσο να προσανατολίζεται σε αλλαγή ρότας για το μοντέλο της. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ινδικού Group, η εταιρεία θα πρέπει στο επόμενο Nano να μην κυνηγήσει απλά και μόνο την πιο χαμηλή τιμή στον κόσμο, αλλά να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο που θα προσφέρει όσα περισσότερα γίνεται στη χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Πηγή: newsauto.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.