Η Renault θα παρουσιάσει ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά και «καθαρά» σουπερμίνι προς το τέλος του έτους, και αυτό δεν είναι άλλο από την πέμπτη γενιά του Clio.

Το νέο μοντέλο θα διαθέτει έκδοση με ήπια υβριδική τεχνολογία και μερικά βασικά χαρακτηριστικά αυτόνομης οδήγησης, και θα φιγουράρει σε περίοπτη θέση στο περίπτερο της γαλλικής εταιρείας στην Έκθεση του Παρισιού τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Οι πωλήσεις του θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2019.

Η κατηγορία των σουπερμίνι έχει βομβαρδιστεί τον τελευταίο χρόνο από νέα και πολύ ταλαντούχα μοντέλα, οπότε η Renault δεν έχει άλλη επιλογή από το να παρουσιάσει σύντομα τη νέα γενιά της δικής της πρότασης στην κατηγορία.

Παρά το γεγονός ότι το νέο Clio θα δώσει έμφαση στην τεχνολογία και την σχεδίαση της καμπίνας, το σχεδιαστικό τμήμα της Renault θα προχωρήσει όπως είναι λογικό και σε μερικές αλλαγές στο αμάξωμα. Όπως μπορούμε να δούμε και από τις ψηφιακά επεξεργασμένες φωτογραφίες που κυκλοφορούν στον βρετανικό Τύπο, η επόμενη γενιά θα ενστερνιστεί σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του πρωτότυπου Symbioz, όπως η μάσκα και τα εμπρός φώτα σχήματος C. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε έναν πιο σπορ προφυλακτήρα και φώτα σχήματος μπούμερανγκ, ενώ στο πλάι συναντάμε νέους καθρέφτες, εντονότερα μαρσπιέ και έναν αεραγωγό στο εμπρός φτερά.

Οι μεγαλύτερες σχεδιαστικές αλλαγές θα πραγματοποιηθούν στην καμπίνα του μοντέλου. Η κεντρική κονσόλα για παράδειγμα, θα φιλοξενήσει ένα σύγχρονο σύστημα πολυμέσων με αρκετά μεγαλύτερη οθόνη (portrait-style). Ακόμα, θα πραγματοποιηθεί ένα ποιοτικό άλμα στα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, με στόχο το εσωτερικό να αποπνέει έναν premium αέρα.

Το νέο Clio θα «χτιστεί» πάνω σε μια βελτιωμένη εκδοχή του πατώματος που χρησιμοποιεί και η υπάρχουσα γενιά, και η γκάμα κινητήρων θα διαθέτει τον καινούριο 4κύλινδρο 1.3 TCe και τον 3κύλινδρο 0.9 TCe με βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Προς το παρόν είναι άγνωστο εάν θα διαθέτει πετρελαιοκίνητη γκάμα, μιας και οι συγκεκριμένες εκδόσεις έχουν υψηλότερη τιμή και η αγοραστική τάση δείχνει να απομακρύνεται από αυτές στις μικρές κατηγορίες.

Αυτό που θα δούμε για πρώτη φορά στην γκάμα του Clio, είναι μια ήπια υβριδική έκδοση που θα χρησιμοποιεί βενζινοκινητήρα και ηλεκτρικό κύκλωμα 48V. Αυτός είναι ένας από τους πιο απλούς και προσιτούς τρόπους για μειωθεί η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές ρύπων, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε αργότερα και μία επαναφορτιζόμενη υβριδική έκδοση.

Ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσεις την οικονομία καυσίμου και όχι μόνο, είναι να μειώσεις το βάρος. Η Renault θα βασιστεί σε αυτά που έχει μάθει από το πρωτότυπο Eolab του 2014, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει αλουμίνιο σε αρκετά δομικά στοιχεία ή και τα πάνελ του αμαξώματος, να τοποθετήσει πιο λεπτά τζάμια, να απλοποιήσει το σύστημα πέδησης κ.α.

Τέλος, το νέο Clio θα διαθέτει τεχνολογία αυτόνομης οδήγηση επιπέδου δύο. Δηλαδή το όχημα θα μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο του συστήματος διεύθυνσης αλλά ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί στενά.

Πηγή: Auto Express UK