Ειδικό Εξωτερικό Καρδιολογικό ιατρείο για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, λειτουργεί, από τις 12 Ιουνίου, στην Α' Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τη λειτουργία του ιατρείου διασφαλίζεται η σταθερή καρδιολογική παρακολούθηση των πασχόντων, όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκη.

«Το ιατρείο αυτό δημιουγήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να βοηθήσουμε τους θαλασσαιμικούς. Είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού, το οποίο εκτός από τις μεταγγίσεις που χρειάζεται να κάνει έχει και πολλά προβλήματα υγείας ανάμεσα στα οποία και τα προβλήματα με την καρδιά. Παλαιότερα οι ασθενείς αυτοί πέθαιναν από καρδιολογικά προβλήματα. Τώρα με τις καινούργιες θεραπείες αποσιδήρωσης έχει βελτιωθεί η κατάστασή τους και επίσης έχει αυξηθεί η επιβίωση. Ωστόσο τα προβλήματα δεν έχουν εκλείψει και γι αυτό τους παρακολουθούμε στενά. Στοχεύοντας να τους παρακολουθούμε πιο οργανωμένα έτσι, ώστε να έχουν πλήρη κάλυψη από καρδιολογική άποψη, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να λειτουργήσει αυτό το Ιατρείο. Στοχεύουμε να καλύψουμε όλο τον θαλασσαιμικό πληθυσμό της Βόρειας Ελλάδας», εξηγεί ο διευθυντής της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, καθηγητής Καρδιολογίας, Χαράλαμπος Καρβούνης.

Η πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγους Θαλασσαιμίας, Στυλιανή Μηνά, χαρακτηρίζει μεγάλη επιτυχία τη λειτουργία του ιατρείου, το οποίο θα εξυπηρετεί τους περίπου 800 θαλασσαιμικούς που ζουν στη Βόρεια Ελλαδα. «Είναι πολύ σπουδαίο για μας, γιατί για πρώτη φορά θα έχουμε μια τόσο στοχευμένη και συστηματική παρακολούθηση από καρδιολόγο», τονίζει.

Το Ειδικό Εξωτερικό Καρδιολογικό Ιατρείο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα, εξυπηρετώντας αρχικά τρεις ασθενείς, ενώ ανάλογα με το ενδιαφέρον και τη ζήτηση, θα μπορούν μελλοντικά να εξετάζονται περισσότεροι.