Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τη Θεσσαλονίκη χωρίς το αεροδρόμιο "Μακεδονία" σε μερικά χρόνια;

Όσο απίθανο και αν φαίνεται το παραπάνω σενάριο, τα ευρήματα έρευνας της Climate Central που δημοσιεύει το περιοδικό Nature δείχνουν πως κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να συμβεί και μάλιστα στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Η έρευνα επιχειρεί να αποτυπώσει τις περιοχέςπου διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να βρεθούν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας μέχρι το 2050 λόγω των ραγδαίων κλιματικών αλλαγών, ενώ οι προβλέψεις φτάνουν μέχρι το 2100.

Η αύξηση των επιπέδων της θάλασσας αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλεί το λιώσιμο των πάγων.

Σύμφωνα με τους σχετικούς χάρτες που δημοσιεύει, αρκετές περιοχές του πλανήτη κινδυνεύουν να βυθιστούν μέσα στα επόμενα 80 χρόνια.

Φυσικά από αυτές δεν θα μπορούσαν να λείπουν και περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα λοιπόν με την εν λόγω έρευνα, ολόκληρη σχεδόν η περιοχή όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα βουλιάξει, όπως επίσης και μεγάλο τμήμα δυτικά της πόλης.

Ωστόσο δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη αυτή που θα έχει... εδαφικές απώλειες από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Μέρος της Πιερίας, ο νομός Άρτας, ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, η περιοχή της Ναυπάκτου, η περιοχή της Στυλίδας, η βορειοδυτική Πελοπόννησος με τις παραλιακές περιοχές της Βάρδας, της Κυλλήνης και των Λεχαινών φαίνεται επίσης να επηρεάζονται ενώ σύμφωνα με την έρευνα της Climate Central που δημοσιεύει το περιοδικό Nature, ζήτημα θα αντιμετωπίσουν και οι περιοχές στο παραλιακό μέτωπο της Μεσσήνης.

Σε ό,τι αφορά στον υπόλοιπο κόσμο, κομμάτια του Λίβερπουλ, του Χάμπερσαϊντ αναμένεται να βρεθούν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Αλλά και άλλες πόλεις -και περιοχές- του Ηνωμένου Βασιλείου,

Επίσης θα επηρεαστούν οι ακτές της Ολλανδίας, του Βελγίου, Το Καλαί αναμένεται να βυθιστεί τελείως, ενώ οι βόρειες ακτές της Γερμανίας και τα δυτικά της Δανίας θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα.

Μιλώντας για την έρευνα ο επιστήμονας της Climate Central και κύριος συγγραφέας της μελέτης τόνισε ότι δεν είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί αυτό το καταστροφικό και καταθλιπτικό σενάριο.

"Αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν τι μπορεί να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, αν αναθεωρήσουμε, έστω και τώρα, ορισμένα πράγματα και να αναδιαμορφώσουμε τις πόλεις, τις οικονομίες, τις ακτές και ολόκληρες τις παγκόσμιες περιοχές κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μπορεί να είναι αναστρέψιμη η κατάσταση", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε "Τώρα, όχι αύριο. Πολύ σύντομα τα έθνη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Και κυρίως να μειώσουμε άμεσα το αποτύπωμα άνθρακα".

Δείτε ΕΔΩ τον διαδραστικό χάρτη της Climate Central