“Σάρωσε” η κακοκαιρία: 8.350 κεραυνοί – Shelf cloud “σκέπασε” την Αθήνα

|
THESTIVAL TEAM

Αξιόλογες βροχοπτώσεις και κατά τόπους έντονες καταιγίδες έδωσε το ψυχρό μέτωπο που διέσχισε τη χώρα σε πολλές περιοχές τη Δευτέρα, με τα περισσότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στην Ήπειρο, στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.

Παράλληλα το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ» κατέγραψε έως τις 20:00 το βράδυ σχεδόν 8.500 κεραυνούς, 5.000 εκ των οποίων εντός της ελληνικής επικράτειας.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των κεραυνών και τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης ανά γεωγραφικό διαμέρισμα όπως αυτά καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

keravnoi.jpg

Αξιόλογες βροχοπτώσεις εκδηλώθηκαν και στο νομό Αττικής, η γεωγραφική κατανομή των οποίων απεικονίζεται στο χάρτη από το Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής που ακολουθεί. Ο χάρτης προκύπτει από τις μετρήσεις 75 μετεωρολογικών σταθμών δείχνοντας πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών το οποίο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην παρακολούθηση έντονων καιρικών φαινομένων και στην πρόληψη ως προς την πιθανή εκδήλωσή τους.

Κατά τη διέλευση του ψυχρού μετώπου πάνω από τη δυτική Αττική, σχηματίστηκε και πάλι ένα εντυπωσιακό shelf cloud το οποίο φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία του Άρη Κοσμά, όπως μετέδωσε το meteo.gr.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.