Για το σεισμό που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη, μίλησε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας.

Ο κ. Καρακώστας τονίζει ότι είχαμε τρεις μετασεισμούς με τον μεγαλύτερο να είναι 3,7 της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ εξηγεί για ποιο λόγο οι περισσότεροι αισθάνθηκαν δύο σεισμούς.

"Έγινε πολύ καλά αισθητός ο πρώτος σεισμός. Έγινα αντιληπτά όλα τα κύματα του σεισμού, μέχρι που έκαναν κάποιους να πιστέψουν ότι πρόκειται για δύο σεισμούς  και όχι για έναν", ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας, προσθέτοντας πως αυτό οφείλεται στο μέγεθος τους σεισμού αλλά και την απόσταση.

Όπως είπε η δραστηριότητα έχει περιοριστεί και είναι σε ύφεση, ωστόσο οι σεισμολόγοι βρίσκονται σε εγρήγορση για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη.

Παράλληλα ο κ. Καρακώστας επισημαίνει πως ο σημερινός σεισμός είχε επίκεντρο βορειότερα από το μεγάλο σεισμό του 1978, τονίζοντας πως η πιθανότητα να σημειωθεί ισχυρός σεισμός είναι μικρή.

"Η πιθανότητα να γίνει ισχυρός σεισμός είναι μικρή όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορώ να κάνω πρόγνωση. Το πιο φυσιολογικό είναι ότι αυτή η δραστηριότητα θα συνεχιστεί. Θα έχουμε κι άλλους σεισμούς, ενδεχομένως κι άλλους που θα γίνουν αισθητοί από τον κόσμο και μπορεί και μεγαλύτερους", δήλωσε ο κ. Καρακώστας.