Ξεκίνησε σήμερα η τοποθέτηση των συνολικά 9 δειγματοληπτών αερίων ρύπων στην σε τρία διαφορετικά σημεία, στην περιοχή του Κορδελιού όπου παρατηρήθηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη δυσοσμία.

Αρχικά οι πρώτοι τοποθετήθηκαν στο 2ο και 3ο δημοτικό Κορδελιού και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν και οι υπόλοιποι στο παλιό δημαρχείο Ευόσμου και στο 3ο γυμνάσιο στην οδό Δαβάκη.

Οι δειγματολήπτες έχουν τη δυνατότητα να μετρούν μέχρι και 1000 χημικές ενώσεις , ενώ οι μετρήσεις θα γίνονται δυο φορές την εβδομάδα.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως μπορούν να ενεργοποιούνται αυτόματα, σε έκτακτη ανάγκη, όταν παρατηρείται δυσοσμία.

Όποια στοιχεία προκύπτουν θα συλλέγονται θα επεξεργάζονται στο εργαστήριο ελέγχου ρύπανσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το κόστος της σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΑΠΘ για τη μέτρηση των ρύπων ανέρχεται σε 84.000 και θα διαρκέσει για ένα χρόνο.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, από τις μετρήσεις θα προκύψουν απτά αποτελέσματα για να εντοπιστεί από που προέρχεται η δυσοσμία και αν αυτές οι ενώσεις είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι όπου εντοπιστεί παράβαση θα υπάρξουν και τα ανάλογα πρόστιμα.

Την αισιοδοξία της ότι θα εντοπιστεί από προέρχεται η δυσοσμία, εξέφρασε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου σημειώνοντας ότι αφού ξεπεράστηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, η Περιφέρεια ευελπιστεί να εντοπίσει την πηγή ενός θέματος που κρατά από το 1985.

"Είναι γνωστή η κατάσταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο δήμο και γενικότερα στη δυτική Θεσσαλονίκη. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο που σήμερα εγκαθίστανται από την ΠΚΜ οι δειγματολήπτες οι οποίοι ενεργοποιούνται αυτά για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα από το 1985 που δεν γίνονται τίποτα μέχρι τώρα", δήλωσε ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, Πέτρος Σούλας.

Τέλος, η Κωνσταντίνη Σαμαρά, καθηγήτρια Χημείας του ΑΠΘ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα συλλεχθούν πάνω από 400 δείγματα και θα εξεταστούν πάνω από 50 ενώσεις που έχουν δυσοσμία, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που θα διερευνηθεί σε βάθος το πρόβλημα της δυσοσμίας.

deigma-1.jpg

deigma-2.jpg