Την εμφάνισή του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έκανε το κόκκινο σκαθάρι «Rhynchophorus ferrugineus», ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών, προσβάλλοντας ήδη έναν φοίνικα στο campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη επίσημη καταγραφή για προσβολή στο κέντρο της πόλης έγινε από το Γραφείο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και αφορούσε έναν φοίνικα που βρίσκεται μπροστά στην είσοδο της Θεολογικής.

«Περιστατικά προσβολής σε φοίνικες υπάρχουν εδώ και χρόνια σε όλη την Ελλάδα και φυσικά και στον νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και στη Χαλκιδική όπου υπάρχουν πολλοί φοίνικες. Ωστόσο, στο κέντρο της πόλης το παρατηρούμε πρώτη φορά», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιάννης Τσουγκράκης, από το Γραφείο Περιβάλλοντος, ο οποίος εντόπισε τον ξερό φοίνικα και ειδοποίησε το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Ακολουθήθηκε όλη η προβλεπόμενη διαδικασία, μεταβήκαμε δηλαδή στην πανεπιστημιούπολη και καταγράψαμε την προσβολή του φοίνικα από το κόκκινο σκαθάρι. Στη συνέχεια, θα εκριζώσουμε, απομακρύνουμε και καταστρέψουμε τον ξεραμένο φοίνικα, ενώ θα ενημερωθεί για το περιστατικό και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» εξήγησε ο Αντώνης Βαϊτσόπουλος από το συγκεκριμένο Τμήμα της Περιφέρειας, μιλώντας επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως διευκρίνισε, πάντως, το σκαθάρι, ναι μεν πετάει και μπορεί να προσβάλει άλλους φοίνικες, όμως λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτήν την εποχή, το έντομο δεν είναι ενεργό. Παράλληλα, όσοι έχουν φοίνικες και κυρίως τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στις παρυφές της πόλης έχουν ενημερωθεί για το κόκκινο σκαθάρι, προκειμένου να προβούν σε προληπτικούς ψεκασμούς με βιολογικά σκευάσματα.

(Η φωτογραφία είναι του Γιάννη Τσουγκράκη και δημοσιεύτηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)