Μπορούμε να μετακινούμαστε οικολογικά στη Θεσσαλονίκη και να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής; Αυτά και παρόμοια ερωτήματα θα τεθούν επί τάπητος σε εσπερίδα που πραγματοποιείται το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη...

Οι σημαντικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών στον τρόπο ανάπτυξης της πόλεων, διαμόρφωσαν καθοριστικά τον αστικό ιστό πόλεων όπως είναι η Θεσσαλονίκη και την καθημερινότητα των πολιτών, με αποτέλεσμα σήμερα να γίνεται περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη για την αναζήτηση  κυκλοφοριακών λύσεων και για ένα νέο σχεδιασμό της πόλης σύμφωνα με τον προσανατολισμό της Ευρώπης για βιώσιμη κινητικότητα.
Είναι επιτακτική η ανάγκη να εξεταστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται στις μετακινήσεις  από την αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου και την έλλειψη εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, καθώς οι επιπτώσεις τους επηρεάζουν το Περιβάλλον, την Υγεία, την τοπική Οικονομία και συνολικά, το επίπεδο της ποιότητας ζωής του πολίτη στη Θεσσαλονίκη.
Ο Τομέας Βορείου Ελλάδος του Ecocity προγραμματίζει να ξεκινήσει ένα σημαντικό διάλογο για το πρόβλημα  της αστικής μετακίνησης και το πώς αυτό επηρεάζει τη  λειτουργία της πόλης και την καθημερινότητα των κατοίκων, σε μια χρονική στιγμή που εξυπηρετεί τον διάλογο, τον προσανατολισμό σε λύσεις και στην ευαισθητοποίηση του πολίτη.
Σε αυτό το πλαίσιο διαλόγου, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και ο Οργανισμός Ecocity, υπό την αιγίδα του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, διοργανώνουν εσπερίδα με θέμα την "Οικολογική Μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη".
Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα, στις πέντε και μισή το απόγευμα, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου, όπου θα καταθέσουν απόψεις και προτάσεις αξιόλογοι εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Επιστημονικής Κοινότητας, Φορέων και Οργανισμών.
Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σπύρος Βούγιας. Θα ακολουθήσει η πρώτη ενότητα της εκδήλωσης, με τίτλο «Δυνατότητες οικολογικής μετακίνησης στη Θεσσαλονίκη» με ομιλητές τους Γιάννη Φραντζεσκάκη, Συγκοινωνιολόγο, Ομότιμο Καθηγητή Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θάνο Βλαστό, καθηγητή ΕΜΠ, και Νίκο Μουσιόπουλο, καθηγητή ΑΠΘ, Αντιπρόεδρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Συντονιστής της ενότητας αυτής θα είναι ο Ιωάννης Βλαχάβας, καθηγητής ΑΠΘ, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.
Στη δεύτερη ενότητα με τίτλο «Μέριμνα για την Οικολογική μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη», θα αναφερθούν οι εξελίξεις που διαφαίνονται και οι επιλογές που θα δεσμεύσουν το μέλλον της πόλης με ομιλητές τους: Κωνσταντίνο Ζέρβα, αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Παπαϊωάννου, πρόεδρος ΣΑΣΘ, Πάνο Παπαδάκο, Γεν. Γραμματέα του Ecocity και τ. Πρόεδρο του Συλ. Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και Ζήση Σαμαρά, καθηγητή ΑΠΘ. Ο συντονισμός θα γίνει από την Αγγελική Καλλία, δικηγόρο, Δρ Νομικής και Εμπειρογνώμονα στο Δίκαιο Περιβάλλοντος.
Η συμμετοχή του κοινού στην  Εσπερίδα είναι ελεύθερη. Απαιτείται ηλεκτρονική εγγραφή στη ιστοσελίδαwww.tech.ihu.edu.gr/.
Στους συμμετέχοντες εφόσον ζητηθεί, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης της εκδήλωσης.