Ιστορικές αλλαγές στη Σαουδική Αραβία: Οι γυναίκες θα συμμετέχουν στο Κοινοβούλιο!

|
THESTIVAL TEAM

Ιστορικές αλλάγες συμβαίνουν στη σκληροπυρηνική Σαουδική Αραβία, όπου για πρώτη φορά στα χρονικά οι γυναίκες θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στη “βουλή” της χώρας. Οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα να οδηγούν ούτε επιτρέπεται να ταξιδέψουν…

χωρίς να συνοδεύονται από έναν άντρα, ωστόσο, για πρώτη φορά στην ιστορία θα βρεθούν βουλευτές έπειτα από απόφαση του βασιλιά Αμπντάλα.

 

Ο Σαουδάραβας βασιλιάς πιστός στις «δεσμεύσεις» του να αναβαθμιστεί ο ρόλος των γυναικών στη δημόσια ζωή της χώρας εξέδωσε βασιλικό διάταγμα με το οποίο διορίζει τριάντα γυναίκες στο Κοινοβούλιο της χώρας, ενώ τους δίνει και ειδικό χώρο εντός της αίθουσας, αλλά και δική τους ξεχωριστή είσοδο.

Πάντα στα πλαίσια της ελευθερίας και της «ισότητας» των δύο φύλων.

Από την άλλη πλευρά η Σούρα, το Κοινοβούλιο, είναι μάλλον διακοσμητικό καθώς έχει πολύ περιορισμένες εξουσίας και τα 150 μέλη του διορίζονται από τον βασιλιά.

Το 2011, ακόμη, ο βασιλιάς Αμπντάλα δεσμεύτηκε να επιτρέψει στις γυναίκες να θέτουν υποψηφιότητα και να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές, τις μόνες που διεξάγονται στην χώρα, στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής του πολιτικής.

Οι επόμενες δημοτικές εκλογές προγραμματίζεται να γίνουν το 2015.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.