Διεθνή δοκιμή για δύο φάρμακα κατά της ελονοσίας θα διεξάγει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε υγειονομικούς.

Στόχος είναι αν τα φάρμακα μπορούν να εμποδίσουν την Covid-19, περιλαμβανομένου και ενός φαρμάκου το οποίο έχει δηλώσει ότι παίρνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η μελέτη «COPCOV» θα περιλάβει τουλάχιστον 40.000 εργαζόμενους πρώτης γραμμής στον τομέα της υγείας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική προκειμένου να προσδιοριστεί αν η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη είναι αποτελεσματικές για την αποτροπή του νέου κορωνοϊού.

Η δοκιμή ξεκινά σήμερα για τους Βρετανούς υγειονομικούς

Η δοκιμή, της οποίας ηγείται το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την υποστήριξη της Ερευνητικής Μονάδας Τροπικής Ιατρικής, Mahidol Oxfrod Tropical Medicine Research Unit (MORU) στην Μπανγκόκ, θα ανοίξει για Βρετανούς συμμετέχοντες σε χώρους νοσοκομείων στο Μπράιτον και την Οξφόρδη σήμερα, Πέμπτη, και περιλαμβάνει εκείνους που είναι σε στενή επαφή με ασθενείς που έχει αποδειχθεί ή είναι πιθανό ότι έχουν προσβληθεί από την COVID-19.

«Πραγματικά δεν γνωρίζουμε αν η χλωροκίνη ή η υδροξυχλωροκίνη είναι ωφέλιμη ή επιβλαβής απέναντι στην COVID-19», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Νίκολας Ουάιτ, ένας από τους κύριους ερευνητές της μελέτης που έχει τη έδρα του στη MORU.

«Ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψουμε αν είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της COVID-19 είναι σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή», είπε.

Ψάχνουν αποδείξεις ότι τα φάρμακα μπορεί να είναι αποτελεσματικά

Η ομάδα COPCOV ανέφερε πως εργαστηριακά στοιχεία δείχνουν πως τα φάρμακα κατά της ελονοσίας μπορεί να είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη ή τη θεραπεία της COVID-19 αλλά δεν υπάρχει καταληκτική απόδειξη.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχουν επιτρέψει την επείγουσα χρήση της υδροξυχλωρικίνης για τους ασθενείς με κορωνοϊό, όμως η Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει να μην χρησιμοποιείται σε ασθενείς COVID-19 εκτός νοσοκομείων ή κλινικών δοκιμών λόγω του κινδύνου σοβαρών προβλημάτων στον καρδιακό ρυθμό.

«Αυτές οι δοκιμές θα μας δώσουν την καλύτερη γνώση για το πόσο ασφαλή και αποτελεσματικά μπορεί να είναι αυτά τα φάρμακα σε διαφορετικούς πληθυσμούς και ηλικιακές ομάδες», δήλωσε ο Νικ Κάμακ, από την Wellcome Trust, μια φιλανθρωπική οργάνωση ιατρικής έρευνας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο η οποία βοηθά στη χρηματοδότηση της δοκιμής.

«Αν, και μόνο αν, είναι αποτελεσματικά, αυτά τα φάρμακα μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να λανσαριστούν γρήγορα σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Η δοκιμή θα διαρκέσει τρεις μήνες

Στη Βρετανία, στην Ευρώπη και την Αφρική οι συμμετέχοντες θα λάβουν είτε υδροξυχλωροκίνη είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo) για τρεις μήνες. Στην Ασία οι συμμετέχοντες θα λάβουν είτε χλωροκίνη είτε πλασέμπο.

Συνολικά 25 χώροι έρευνας αναμένεται να ανοίξουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τη MORU, ενώ υπάρχουν σχέδια για επιπλέον χώρους στην Ταϊλάνδη και τη Νοτιοανατολική Ασία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική. Τα αποτελέσματα αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους.

«Το παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή και εξετάζουμε όλα τα στοιχεία που βρίσκονται εκεί έξω», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο υφυπουργός αρμόδιος για την Ασφάλεια στο υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Μπρόκενσιρ.