Σαουδική Αραβία: Την Παρασκευή η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας των G20

|
THESTIVAL TEAM

Η Σαουδική Αραβία θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή για τους υπουργούς Ενέργειας της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών (G20) για να διασφαλιστεί “η σταθερότητα στην ενεργειακή αγορά”, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

Η τηλεδιάσκεψη,σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει προγραμματιστεί για τις 15.00-17.20 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή, ενώ την Πέμπτη θα έχει προηγηθεί εικονική συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και άλλων παραγωγών πετρελαίου για να συζητηθεί η μείωση της παραγωγής.

Οι τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω του αντίκτυπου του κορονοϊού και της κατάρρευσης τον περασμένο μήνα των συντονισμένων μειώσεων της παραγωγής με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις αυτές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα το Ριάντ και τη Μόσχα να μειώσουν την παραγωγή για να στηρίξουν τις τιμές καθώς η πανδημία έχει πλήξει τη ζήτηση και αυξάνονται τα αποθέματα.

“Προσβλέπουμε σε μια παραγωγική συζήτηση, καθώς εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς”, ανέφερε το εσωτερικό έγγραφο για τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της G20.

Παγκοσμίως, η ζήτηση πετρελαίου έχει μειωθεί κατά περίπου 30%, ή κατά περίπου 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Οι παραγωγοί πιθανόν να συμφωνήσουν την Πέμπτη σε μείωση της παραγωγής, αλλά μόνο εάν οι ΗΠΑ συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, δήλωσαν χθες στο Reuters τρεις πηγές από την συμμαχία ΟΠΕΚ+.

Οι ΗΠΑ δε συμμετείχαν στις συντονισμένες μειώσεις των μελών του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και άλλων χωρών όπως η Ρωσία, που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2017 και τερματίστηκαν τον περασμένο μήνα.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει δεσμευθεί ότι θα συμμετέχει στην όποια συμφωνία, η οποία, όπως έχει δηλώσει ο Τραμπ, μπορεί να προβλέπει τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 10%-15%. Οι αμερικανικές εταιρίες δεν μπορούν να συντονίσουν την παραγωγή τους λόγω της νομοθεσίας κατά του μονοπωλίου.

Χθες, ο Τραμπ δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ δεν τον πίεσε να ζητήσει από τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες να μειώσουν την παραγωγή τους, προσθέτοντας ότι η παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου έχει ήδη μειωθεί.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.