Ισπανία: Αλλαγή του Ποινικού Κώδικα για τα εγκλήματα που σχετίζονται με την Καταλονία εξετάζει η κυβέρνηση

|
THESTIVAL TEAM

Την πρόθεσή της να προτείνει τη μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα, τον οποίο κρίνει παρωχημένο, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση, μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει και την τροποποίηση των ποινών για ανταρσία και στάση, βάσει των οποίων έχουν καταδικασθεί οι κρατούμενοι Καταλανοί πολιτικοί.

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, από τη μεταρρύθμιση πιθανόν να επωφεληθούν ιδιαίτερα οι Καταλανοί πολιτικοί, στους οποίους έχουν επιβληθεί ποινές φυλάκισης από 9 έως 13 έτη για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία τον Οκτώβριο του 2017.

Σήμερα, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου η α’ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο δήλωσε πως “η Ευρώπη έχει στείλει μήνυμα να κάνουμε κάτι” για τον Ποινικό Κώδικα, που “ορισμένες διατάξεις του δεν στέκουν στο ύψος των δικαιϊκών κανόνων άλλων χωρών. Περιλαμβάνονται κάποιες παρωχημένες διατάξεις που προηγούνται του Συντάγματός μας και της δημοκρατίας μας”, η οποία αποκαταστάθηκε μετά τον θάνατο του Φράνκο το 1975.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρία Χεσούς Μοντέρο τόνισε πως η μεταρρύθμιση αυτή θα αφορά κυρίως “εγκλήματα που σχετίζονται με όσα συνέβησαν στην Καταλονία”.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως “θέλει τη μεταρρύθμιση για να αμνηστεύσει τους συνεταίρους της στην κυβέρνηση, που έχουν καταδικασθεί για πραξικόπημα. Αντί να ενισχύσει το κράτος και το δίκαιο, τα αποδυναμώνει και τα θέτει στην υπηρεσία των συνεταίρων της”, τόνισε ο δεύτερος τη τάξει στο αντιπολιτευόμενο, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) Τεόδορο Γκαρθία Εχέα, αναφερόμενος στη σύμπραξη της κυβέρνησης με το κεντροαριστερό αυτονομιστικό ERC για να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.