Μερίδιο ευθύνης, προσωπικά στον Μπόρις Τζόνσον, για τα «πολλά ψέματα» που ειπώθηκαν κατά την εκστρατεία υπέρ του Brexit, πριν από το δημοψήφισμα του 2016, καταλόγισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel», ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε και ο ίδιος μετανιωμένος επειδή δεν αξιολόγησε τότε τα επιχειρήματα του στρατοπέδου του Leave. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μείνει αμέτοχη στο δημοψήφισμα έπειτα από παραίνεση του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος υποστήριζε ότι μία παρέμβαση από τις Βρυξέλλες θα προκαλούσε αντιδράσεις.

Αυτό ήταν λάθος, αναγνώρισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Τόσα πολλά ψέματα ειπώθηκαν, και από τον νυν προωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, στα οποία έπρεπε να είχε δοθεί απάντηση», τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ευθύνη ωστόσο είχε και το στρατόπεδο του Remain, υποστήριξε ο Γιούνκερ, και κυρίως ο «φίλος» του Τόνι Μπλερ. Οι Βρετανοί, σημείωσε, περιλαμβανομένου του πρώην ηγέτη των Εργατικών, έβλεπαν ανέκαθεν την Ε.Ε. σαν οικονομικό σχέδιο και απέφευγαν την πολιτική ένωση. «Εάν παραμείνει κολλημένος σε αυτό το αφήγημα για περισσότερο από 40 χρόνια, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη που ο κόσμος το θυμάται στο δημοψήφισμα», υπογράμμισε ο απερχόεμνος πρόεδρος της Κομισιόν.