«Μακεδονικό κρασί» είναι ο τίτλος του άρθρου στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο αναφέρεται στις πρόωρες εκλογές των Σκοπίων στις 12 Απριλίου. Το άρθρο σημειώνει: «Ο Μακρόν λέει non και στα Βαλκάνια πέφτει μια κυβέρνηση.

Εάν η Ευρώπη αναζητά αποδείξεις για το εάν έχει πολιτική επιρροή στον κόσμο, μπορεί να τις βρει στα Σκόπια. Μετά την άρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, διήρκησε μόνο 48 ώρες μέχρι η κυβέρνηση να δηλώσει το τέλος της».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στη συνέχεια του άρθρου αναφέοντα οι προσπάθειες που κατέβαλε ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, ώστε να συναφθεί η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα άνοιγε τον δρόμο για μια ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, και επισημαίνει πως «εάν τη διακυβέρνηση αναλάβει το (εθνικιστικό) VMRO τότε αυτό θα ήταν εγγύηση για τη χειροτέρευση των σχέσεων με την Ελλάδα. Και αυτό γιατί μπορεί να υπεγράφη η Συμφωνία των Πρεσπών τον Ιούνιο του 2018, ωστόσο δεν εφαρμόζεται σε όλα τα σημεία της.

Ήταν μια έξυπνη στρατηγικά κίνηση του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του πιο σημαντικού αρχιτέκτονα της συμφωνίας, η επίλυση ορισμένων σημείων τριβής που θα έθεταν σε κίνδυνο τη συμφωνία να μετατεθούν για το μέλλον… όπως για παράδειγμα ποιος έχει το δικαίωμα να πουλάει μακεδονικό κρασί… Εάν όμως αναλάβει το VRMO δεν αναμένεται να βρεθούν λύσεις σε λεπτομέρειες και σε μια συμφωνία που ούτως ή άλλως δεν ήθελε».