Υπόνοιες πως η Τουρκία βομβάρδισε εσκεμμένα το φυλάκιο των Αμερικανών στρατιωτών στη βορειοανατολική Συρία αφήνει ανοικτό η Washington Post, που επικαλείται αξιωματούχους που μεταξύ άλλων υποστήριξαν πως η Άγκυρα γνώριζε για την παρουσία των Αμερικανών στο σημείο επί μήνες.

Σύμφωνα με την Washington Post, το περιστατικό συνέβη σε ένα φυλάκιο των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε ένα λόφο κοντά στο Κομπάνι στη Συρία και σύμφωνα με 4 Αμερικανούς νυν και πρώην αξιωματούχους, θέτουν ερωτήματα για το κατά πόσο η Τουρκία προσπαθεί να απωθήσει τους Αμερικανούς στρατιώτες μακριά από τα σύνορα, την ίδια ώρα που συνεχίζει την εισβολή στη Συρία κατά των Κούρδων.

Οι ΗΠΑ απάντησαν άμεσα και σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου «απαιτούν να αποφεύγει η Τουρκία ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε άμεση αμυντική δράση», ενώ το τουρκικό υπουργείο Άμυνας τόνισε πως τα πυρά δεν είχαν στόχο τους Αμερικανούς, αλλά ήταν απάντηση σε κουρδικά πυρά, ύστερα από επίθεση σε συνοριακό φυλάκιο.

Όμως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρότερη, όπως εκτιμούν οι αξιωματούχοι στην Washington Post και μάλιστα ένας από αυτούς αποκάλυψε πως τα βλήματα που έπεσαν από την τουρκική πλευρά ουσιαστικά κύκλωσαν το αμερικανικό φυλάκιο, κάτι που δεν κάνει κάποιος σε σύμμαχό του.

Οι αξιωματούχοι αμφισβήτησα ακόμα και το αν τα πυρά ήταν αυτοάμυνα και αν προηγήθηκαν τουρκιά πυρά. Όσον αφορά τους στρατιώτες που βρίσκονται στη Συρία επέστρεψαν και πάλι στο φυλάκιο, ενώ ο Μπρετ Μακ Γκερκ, πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη συμμαχία κατά του ISIS σχολίασε πως αυτό «δεν έγινε κατά λάθος», αφού οι Αμερικανοί έχουν δώσει στην Τουρκία τις θέσεις τους.

«Η Τουρκία θέλει να μας διώξει μακριά από τη μεθοριακή περιοχή σε βάθος 30 χιλιομέτρων. Βάσει όλων των διαθέσιμων στοιχείων επρόκειτο για προειδοποιητικά πυρά σε γνωστή θέση, όχι αδέσποτες σφαίρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.