Τέλος στις φήμες περί ανάθεσης και των καθηκόντων του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου στον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του Μάικ Πομπέο έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Μολονότι παραδέχθηκε πως εξέτασε το σενάριο, ο Τραμπ αποφάσισε να βάλει τέλος στη συζήτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Του αρέσει η ιδέα να έχει κάποιον άλλον μαζί του» στις συζητήσεις στον Λευκό Οίκο, «κι εμένα επίσης», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους. Εξήρε παράλληλα το έργο του Πομπέο, ενός από τα ελάχιστα μέλη της ομάδας του που έχει αναλάβει τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής και παραμένει σε αυτή. «Είναι φανταστικός», «συνεννοούμαι πολύ καλά μαζί του, έχουμε πολύ συχνά τις ίδιες απόψεις, μερικές φορές μικρές διαφωνίες» είπ.

Την Τρίτη, ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποπομπή του Τζον Μπόλτον από τον θώκο του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, επικαλούμενος τις διαφωνίες τους για αρκετά ζητήματα, από το Ιράν ως τη Βόρεια Κορέα, το Αφγανιστάν, τη Βενεζουέλα κ.ά.

Όπως και ο Μπόλτον, ο Πομπέο χαρακτηρίζεται υπερσυντηρητικό γεράκι στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Όμως ο νυν υπουργός Εξωτερικών, που δεν κρύβει πως έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες, φροντίζει να μην εκφράζει τις διαφωνίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο δημόσια, ενώ έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ικανότητα να προσαρμόζεται στις επιλογές του Τραμπ, ακόμη κι όταν δεν τις ενστερνίζεται.

Ταυτόχρονη ανάθεση των δύο κρισιμότερων ρόλων ως προς τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, είχε συμβεί με τον Χένρι Κίσιντζερ για ένα διάστημα επί των ημερών των προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, από το 1973 ως το 1975.

Σύμφωνα με τον Τραμπ για το κρίσιμο πόστο του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας θα εξεταστούν 15 υποψηφιότητες. Ο ίδιος είχε κάνει λόγο για πέντε υποψήφιους μόλις μία ημέρα νωρίτερα. Επανέλαβε πως αναμένει να έχει πάρει απόφαση πιθανόν την επόμενη εβδομάδα. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά του Μπράιαν Χουκ, ειδικού επιτετραμμένου για το Ιράν, και του Στίβεν Μπίγκαν, ειδικού επιτετραμμένου για τη Βόρεια Κορέα. Πρόκειται για αξιωματούχους στενά συνδεδεμένους με τον Μάικ Πομπέο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να χαριτολογήσει λέγοντας: «Είναι πολύ εύκολο να δουλεύει κανείς μαζί μου. Ξέρετε γιατί; Επειδή εγώ παίρνω όλες τις αποφάσεις, δεν χρειάζεται να κοπιάζεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ