Ο Ματέο Σαλβίνι «έχει μετανιώσει, όμως τώρα έχει γίνει η ομελέτα», τονίζει σε ανάρτησή του ο Λουΐτζι Ντι Μάγιο, επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων και συγκυβερνών με τον ηγέτη της ξενοφοβικής Λέγκας, αναφερόμενος στην κυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει, μετά την κατάθεση ψήφου εμπιστοσύνης από τον υπουργό Εσωτερικών στην ίδια του την συγκυβέρνηση. Όπως όμως υποστήριξε κατόπιν στη χθεσινή του συνέντευξη, «το τηλέφωνό μου παραμένει πάντοτε ανοικτό».

«Έχουμε ανάγκη από ναι, μία κυβέρνηση από υπουργούς του ναι», δήλωσε ο Ντι Μάγιο στην ίδια συνέντευξή του, υπαινισσόμενος ότι η συγκυβέρνηση με τη Λέγκα μπορεί να διασωθεί μέσω ενός ανασχηματισμού. Όμως σχεδόν αμέσως, μετά το «καρότο», ο Ντι Μάγιο στην ανάρτησή του στο Facebook στηλιτεύει την εν γένει στάση του Σαλβίνι: «τα προκάλεσε όλα μόνος του, για να επιστρέψει σε λιγότερο από 24 ώρες στην αγκαλιά του (Σίλβιο) Μπερλουσκόνι. Ο καθένας είναι δημιουργός του ίδιου του του μέλλοντος. Καλή τύχη!»

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής του Κινήματος στη συνέντευξή του υποστήριξε και τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος απέστειλε επικριτική επιστολή στον Σαλβίνι: «όσον αφορά την απάντηση του Σαλβίνι στον Κόντε (“ας μου τα πει κατάμουτρα”) βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παράδοξο. Μιλά εκείνος που καταπρόσωπο δεν μας είπε ποτέ τίποτα. Μιλά εκείνος που τα τίναξε όλα στον αέρα χωρίς τον παραμικρό λόγο, ανακοινώνοντας την κυβερνητική κρίση από μία παραλία λουομένων, αφού έκανε δύο εβδομάδες διακοπές».

Στη συνέχεια ο Ντι Μάγιο διετύπωσε και μία πρόκληση στον τύποις ακόμη συγκυβερνήτη: στην ψηφοφορία στη Γερουσία «στις 20 Αυγούστου εμείς οι υπουργοί των 5 Αστέρων θα είμαστε στο πλευρό του Τζουζέπε Κόντε στην αίθουσα για να τον στηρίξουμε απέναντι στην πρόταση μομφής της Λέγκας. Σε περιμένουμε στο κατώφλι!».

Επίσης, ο Ντι Μάγιο ξεσπάθωσε κατά του Σαλβίνι αναφορικά με τις επιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί από την κρίση: «άνοιξε μία κρίση που κινδυνεύει να οδηγήσει στην αύξηση του ΦΠΑ για εκατομμύρια οικογένειες και που θα μπορούσε να στείλει σπίτι τους χιλιάδες εργαζομένους. Δεν μπορώ να υπογράψω το διάταγμα για να κλείσουν οι εγκαταστάσεις της Whirlpool στη Νάπολη και σε άλλες παρόμοιες εκκρεμείς υποθέσεις. Το έκανε μόνο για τα νούμερα; Όχι μόνον. Το έκανε επίσης γιατί ήμασταν έτοιμοι να κόψουμε τις παραχωρήσεις στη Benetton και να μειώσουμε κατά 345 τις κοινοβουλευτικές έδρες, που δεν το θέλει πλέον».

Στη συνέχεια ο Ντι Μάγιο ξιφούλκησε και κατά του υπουργού Εσωτερικών για το θέμα των μεταναστών: «είναι εύκολο να εκστομίζεις εύκολες λέξεις. Σκληρός πρέπει να είσαι στη ζωή και σε όποιον του αξίζει και όχι απέναντι στα παιδιά».

Τέλος, ο Ντι Μάγιο κατηγόρησε τον Σαλβίνι πως είναι αγκιστρωμένος στην υπουργική του καρέκλα: «ο Σαλβίνι προ ημερών είχε διατρανώσει “όλοι μας είμαστε έτοιμοι να παραιτηθούμε, θα δείτε…” Πέρασαν πέντε ημέρες και όλοι τους παραμένουν αγκιστρωμένοι στις καρέκλες του. Προφανώς, θα πρέπει να έχουν όλες τις ανέσεις, τις υπουργικές λιμουζίνες, τις δωρεάν πτήσεις, ενώ κάνουν τις προεκλογικές τους εμφανίσεις στις παραλίες».

Είναι εμφανές ότι μια διαφαινόμενη κυβερνητική συνεργασία Κινήματος 5 Αστέρων με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) έχει θορυβήσει τον Σαλβίνι. Σε χθεσινοβραδυνό tweet του, ο Σαλβίνι δηλώνει «θα αποτρέψουμε με κάθε δυνατό μέσο ένα νέο δυσοίωνο σύμφωνο με την ρεμούλα και τη φοροδιαφυγή (δηλ. το Pd). Θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως και δημοκρατικώς δυνατόν για να μην ξανακυβερνήσουν οι Ματέο Ρέντσι και Άννα Μαρία Μπόσκι».