Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CONADEH), αποκαλύπτει μέσω έκθεσης που δημοσίευσε πως από το 2016 πάνω από 7.400 κάτοικοι της Ονδούρας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εξαιτίας της βίας των συμμοριών και των διακινητών ναρκωτικών.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αριθμός των εκτοπισμένων από το 2016 ως τον Ιούνιο του 2019 έφθασε τους 7.446 εξαιτίας απειλών, δολοφονιών συγγενών, αποπειρών εκβίασης ή ακόμη στρατολόγησης ανηλίκων από τις συμμορίες, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία υπογραμμίζει τη «βαρύτητα του προβλήματος των εξαναγκαστικών εκτοπίσεων στην Ονδούρα».

Η Ονδούρα, στο «τρίγωνο του θανάτου» που σχηματίζει μαζί με το Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα, πλήττεται από τη γάγγραινα των μάρας, των συμμοριών που ελέγχουν τη διακίνηση ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Στη χώρα των 9,43 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους δείκτες ανθρωποκτονιών στον κόσμο - εξαιρουμένων εμπόλεμων ζωνών - που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 41,2 ανά 100.000 κατοίκους το 2018 από το Πανεπιστημιακό Παρατηρητήριο της Βίας.

Το φαινόμενο προκάλεσε κύμα παράτυπης μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ, ειδικά ανηλίκων που φοβούνταν ότι θα στρατολογούνταν εξαναγκαστικά από τις συμμορίες. Αρκετές φορές, οι μετανάστες σχημάτισαν τα λεγόμενα «καραβάνια», ομάδες χιλιάδων ανθρώπων που κινούνταν συχνά με τα πόδια, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στα μέσα του 2018 εκατοντάδες παιδιά από την Ονδούρα χωρίστηκαν από τους γονείς ή τους συνοδούς τους στις ΗΠΑ, εν ονόματι της «μηδενικής ανοχής», της σκληρής πολιτικής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έναντι της παράτυπης μετανάστευσης, πριν ο Ρεπουμπλικάνος αναγκαστεί να αποκηρύξει την πρακτική αντιμέτωπος με την αγανάκτηση που προκάλεσε εντός κι εκτός χώρας.