ΗΠΑ σε Κίνα: Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ θα είναι “απολύτως απαράδεκτη”

|
THESTIVAL TEAM

Ο πρόεδρος της αμερικανικής Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ προειδοποίησε σήμερα την Κίνα ότι η οποιαδήποτε βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ θα είναι “απολύτως απαράδεκτη”, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης κάλεσαν όλες τις πλευρές σ’ αυτόν τον χρηματοπιστωτικό κόμβο να αποφύγουν τη βία.

“Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ υψώνουν γενναία το ανάστημά τους ενάντια στο κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, καθώς το Πεκίνο επιχειρεί να παραβιάσει την αυτονομία και την ελευθερία τους”, τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας με tweet του.

“Οποιαδήποτε βίαιη καταστολή θα είναι απολύτως απαράδεκτη…Ο κόσμος παρακολουθεί”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, σε ένα ακόμη επεισόδιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σημειώνονται εδώ και δύο μήνες, το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ πήρε τη σπάνια απόφαση να ματαιώσει όλες τις πτήσεις καθώς χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στην αίθουσα αφίξεων, με το Πεκίνο να μιλά για “ενδείξεις τρομοκρατίας” πίσω από τη βίαιη αμφισβήτηση της εξουσίας

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ επίσης έκανε σήμερα επίδειξη ενός εκτοξευτήρα ύδατος για την καταστολή ταραχών, σε μια προειδοποίηση προς τους διαδηλωτές καθώς οι αρχές σκληραίνουν τη στάση τους όσον αφορά την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει να συνάψει μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, επικρίθηκε μέσα στον μήνα όταν χαρακτήρισε “ταραχές” τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, τονίζοντας ότι το Πεκίνο “δεν έχει ανάγκη συμβουλών” στο ζήτημα των εντάσεων στο Χονγκ Κονγκ.

Ενώ πολλοί σχολιαστές κατηγορούν τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο ότι σχεδόν έχει δώσει στην Κίνα το πράσινο φως για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι ενθαρρύνει τις διαδηλώσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια απότομα οξύτατη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η εκπρόσωπος Μόργκαν Ορτέιγκους αποκάλεσε την Κίνα ένα “επιθετικό καθεστώς” έπειτα τη διαρροή φωτογραφιών και προσωπικών πληροφοριών μιας Αμερικανίδας διπλωμάτισσας, η οποία συναντήθηκε με ηγετικά στελέχη φοιτητών των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι οι διαρροές αυτές “έχουν γίνει από ανεύθυνες, επικίνδυνες”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.