Ισπανία: Ο Σάντσεθ έχασε την πρώτη μάχη για σχηματισμό κυβέρνησης

|
THESTIVAL TEAM

Την ήττα γνώρισε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ στην πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή, αυξάνοντας την πιθανότητα η χώρα να οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές το φθινόπωρο.

Ο Σοσιαλιστής ηγέτης συγκέντρωσε μόλις 124 ψήφους υπέρ την στιγμή που χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 176 εδρών ώστε να λάβει την δεδηλωμένη. Μόλις ένας βουλευτής, που εκπροσωπεί μικρό περιφερειακό κόμμα, συντάχθηκε με τους 123 του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Κατά ψήφισαν 170 βουλευτές ενώ 52 απείχαν από την διαδικασία, περιλαμβανομένων των Podemos, που είναι ο μοναδικός εν δυνάμει εταίρος των Σοσιαλιστών.

Η δεύτερη και κρίσιμη ψηφοφορία θα λάβει χώρα την Πέμπτη, όπου ο κ. Σάντσεθ χρειάζεται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων ώστε να αναδειχτεί την πρωθυπουργία. Ωστόσο, η στάση των Podemos προμηνύει πως δίχως συμφωνία της τελευταίας στιγμής ο κ. Σάντσεθ θα ηττηθεί εκ νέου.

Εάν ο κ. Σάντσεθ ηττηθεί θα ακολουθήσουν δύο μήνες νέων διερευνητικών εντολών. Σε περίπτωση που το πολιτικό αδιέξοδο δεν λυθεί, η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.