Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπαποφάσισε να εξακριβώσει πόσοι μη υπήκοοι ζουν στις ΗΠΑ κι έδωσε διαταγή στις κυβερνητικές υπηρεσίες να συμβάλλουν στη συγκέντρωση στοιχείων για αυτό το λόγο.

Το σχέδιο του Τραμπ όμως βρήκε ένα ισχυρό εμπόδιο, το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο τάχθηκε εναντίον της κυβέρνησής του και διατεινόταν πως τα νέα στοιχεία για την υπηκοότητα των κατοίκων θα της επέτρεπαν να εφαρμόσει με πιο επαρκή τρόπο τον νόμο για τα Δικαιώματα Ψήφου, που προστατεύει τις μειονότητες.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι επικριτές της πρωτοβουλίας, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία πως η προσθήκη του ζητήματος της εθνικότητας στο ερωτηματολόγιο της απογραφής θα μπορούσε να οδήγήσει σε φυλετικές διακρίσεις.

Παράλληλα, εκφράστηκαν και ανησυχίες πολιτικής φύσεως, αφού εικάζεται πως πραγματικό στόχο είχε να επιτρέψει στους ρεπουμπλικάνους να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των δημοκρατικών, κάτι που δεν υποστηρίζει ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου, με τους υποστηρικτές του να αντιτείνουν πως είναι υψίστης σημασίας οι αρχές να γνωρίζουν πόσοι είναι οι μη υπήκοοι που ζουν στη χώρα.

Ο Τραμπ, παρότι εγκατέλειψε το αρχικό του σχέδιο, διεμήνυσε πως «δεν θα αφήσει πέτρα που να μην αναποδογυρίσει» για να διαμορφώσει σαφή εικόνα για τον αριθμό των αλλοδαπών στη χώρα.

«Δεν θα υποχωρήσουμε από την προσπάθειά μας να εξακριβώσουμε ποια είναι η κατάσταση του πληθυσμού των ΗΠΑ», διαβεβαίωσε.

Ωστόσο ο Τραμπ ενδέχεται να συναντήσει περισσότερες νομικές προκλήσεις στην προσπάθεια αυτή. Το Σύνταγμα ορίζει ότι κάθε πρόσωπο που ζει στη χώρα πρέπει να καταμετράται όταν κατανέμεται η αντιπροσώπευση ανά Πολιτεία στο Κογκρέσο κι ότι αυτή τροποποιείται κάθε 10 χρόνια, μέσω της απογραφής του πληθυσμού, όχι με οποιονδήποτε άλλον τρόπο.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει μετατρέψει τη σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό ζήτημα σε κεντρικό χαρακτηριστικό της προεδρίας του και της εκστρατείας του για να επανεκλεγεί το 2020, διατράνωσε πως έδωσε εντολή σε κάθε κυβερνητική υπηρεσία να διαβιβάσει στο υπουργείο Εμπορίου όποιο στοιχείο διαθέτει για τους πολίτες των ΗΠΑ και τους αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα.