Η κεντροδεξιά συμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποφασισμένη να αψηφήσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στον αγώνα για τον διορισμό του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας δίνει η Bloomberg , οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί είναι έξω φρενών που ο Γάλλος πρόεδρος εμπόδισε την επίτευξη συμφωνίας στο πρόσωπο του Μάνφρεντ Βέμπερ ως νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εξασφάλισε στις ευρωεκλογές του Μαΐου τις περισσότερες έδρες στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. είναι υπεύθυνοι για τον ορισμό του επόμενου επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της Ε.Ε. Πρέπει ωστόσο να βρουν έναν υποψήφιο ο οποίος να μπορεί να κερδίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, στις οποίες τόσο το κεντροδεξιό ΕΛΚ όσο και οι Σοσιαλιστές έχασαν σημαντικό αριθμό εδρών, σημαίνει ότι για τον διορισμό του νέου προέδρου της Κομισιόν θα χρειαστεί η συναίνεση τουλάχιστον τριών κομμάτων.

Καθώς ο συγκεκριμένος διορισμός θα καθορίσει την ατζέντα της Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια, το στοίχημα είναι μεγάλο και για τη Γερμανία, αλλά και για τη Γαλλία, με αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές να οχυρώνονται όλο και περισσότερο εν όψει της νέας Συνόδου, την Κυριακή.

Αυτό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστερήσεις στην ονομασία των υπολοίπων αξιωματούχων της Ε.Ε., περιλαμβανομένου του διαδόχου στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Γάλλοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να παρουσιάσουν τον δικότους υποψήφιο σε αυτό το στάδιο, καθώς γνωρίζουν ότι αυτός θα γίνεί στόχος του ΕΛΚ.

Οι αξιωματούχοι του ΕΛΚ από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι βλέπουν την τακτική των σκληρών παικτών Μακρόν ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που υπονομεύει την υπεροχή τους στην ευρωπαϊκή πολιτική.