Την εκτίμησή του ότι αριθμός των Σύρων που θα επιστρέψουν από την Τουρκία στην πατρίδα τους θα φτάσει το 1 εκατομμύριο μόλις εγκαθιδρυθεί η ζώνη ασφαλείας στην βορειοανατολική Συρία μεταξύ των συνόρων των δυο χωρών, έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια Σύρους, τον μεγαλύτερο αριθμό υπηκόων της εμπόλεμης χώρας, από οποιαδήποτε άλλο κράτος.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Άγκυρα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ουάσινγκτον για την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, όπου οι ΗΠΑ στηρίζουν την κουρδοσυριακή πολιτοφυλακή των YPG, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Η Τουρκία επιδιώκει την αποχώρηση των μαχητών των YPG από τη συγκεκριμένη περιοχή ώστε να διασφαλίσει τα σύνορά της και η Ουάσινγκτον ζητά εγγυήσεις ότι οι σύμμαχοι της στη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους YPG δεν θα πληγούν από τις τουρκικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Τουρκία και οι ΗΠΑ συνεργάζονται για την εφαρμογή μιας συμφωνίας για τη συριακή πόλη Μανμπίζ, μια διαδικασία που προχωρά πολύ αργά από το προσδοκούμενο.

Μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του AKP στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Ερντογάν τόνισε: «Προσπαθούμε να επεκτείνουμε τις ζώνες ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων μας όσο περισσότερο μπορούμε, ώστε οι Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας να είναι σε θέση να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

«Αυτή τη στιγμή, 330.000 άνθρωποι έχουν επαναπατριστεί, αλλά πιστεύω ότι όταν τα προβλήματα στην Μανμπίζ και στα ανατολικά του Ευφράτη επιλυθούν, ο αριθμός αυτός θα φτάσει γρήγορα στο 1 εκατομμύριο», συμπλήρωσε.