Τουρκία: “Κλιμακώνει” με Navtex για άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου, με πραγματικά πυρά

|
THESTIVAL TEAM

Διενέργεια ναυτικής άσκησης ανήμερα της έναρξης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προανήγγειλε η Τουρκία, σε μια κίνηση που φαίνεται να κλιμακώνει έτι περαιτέρω την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Οδηγία προς ναυτιλλόμενους που εξέδωσε η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού Ναυτικού ενημερώνει, όπως μεταδίδει το skai.gr, ότι την προσεχή Πέμπτη θα λάβει χώρα δίωρη άσκηση με πυρά στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ρόδο και στο Καστελόριζο.

Η Navtex εκδόθηκε υπό την σκιά της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων όπου οι υπουργοί της ΕΕ τάχθηκαν υπέρ της παράτασης της αναστολής ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα και πρόκριναν εξέταση πιθανών ποινών για τις “παράνομες” ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε πως το γεωτρύπανο “Πορθητής” έχει αρχίσει υποθαλάσσια γεώτρηση ανοιχτά της Πάφου. Προανήγγειλε μάλιστα πως το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το “Γιαβούζ” θα πλεύσει την Πέμπτη προς την ανατολική Μεσόγειο ώστε να πραγματοποιήσει γεώτρηση σε περιοχή όπου έχει εξουσιοδότηση του ψευδοκράτος.

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες ανησυχίες ότι, εάν η Άγκυρα αποφασίσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις της, μπορεί τελικά να στείλει το “Γιαβούζ” μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, αμφισβητώντας ανοιχτά και το κατά πόσον το ελληνικό νησί δικαιούται πλήρη επήρεια στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.