Στην Κύπρο, η εικόνα που προκύπτει από την ανεπίσημη ροή των αποτελεσμάτων δείχνει να απαντά το ένα από τα δύο μεγάλα ερωτήματα αυτής της αναμέτρησης, το αν δηλαδή θα επιτύχει εκπροσώπηση η κυπριακή ακροδεξιά. Σύμφωνα, με όσα μεταδίδει στην ηλεκτρονική του έκδοση ο "Φιλελεύθερος" Κύπρου, με καταμετρημένο το 48% των ψήφων η σοσιαλιστική ΕΔΕΚ εξασφαλίζει το 10,6% έναντι 8% (κυπριακού παρακλαδιού της Χρυσής Αυγής) και διατηρεί την έκτη κυπριακή έδρα στην Ευρωβουλή - ενώ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εξασφαλίζουν από δύο και το ΔΗΚΟ από μία, όπως και πριν.

Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα, το αν δηλαδή θα εκλεγεί για πρώτη φορά στα χρονικά Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απαντηθεί μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, ωστόσο προεξοφλείται ότι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Νιαζί Κιζιλγκιουρέκ (η υποψηφιότητα του οποίου προκάλεσε αντιδράσεις αλλά και διαφωνίες στον χώρο δεξιότερα του κέντρου) θα είναι ο ένας από τους δύο ευρωβουλευτές του αριστερού ΑΚΕΛ.

Το γεγονός αυτό (σε συνδυασμό με την ύπαρξη και του αμιγώς τουρκοκυπριακού αντικατοχικού κόμματος "Γιασεμί") οδήγησε σε σχετική αύξηση του μικρού αριθμού των Τουρκοκυπρίων που έκαναν χρήση του εκλογικού τους δικαιώματος στην Κυπριακή Δημοκρατία (στο 6,55% των περίπου 82 χιλιάδων δικαιουμένων Έναντι 3,19% το 2014).

Τρίτο σημαντικό στοιχείο της βραδιάς είναι η μείωση της ψαλίδας μεταξύ του κυβερνώντος ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ μετά από μια προεκλογική περίοδο που διακρίθηκε από έντονη πόλωση. Ειδικότερα συγκεντρώνουν ο ΔΗΣΥ 29%, το ΑΚΕΛ 27,8%, το ΔΗΚΟ 13,3%, ο Οικολόγοι 3,2%, το ΗΠΑ 3,6% και το Γιασεμί 2%, με το ποσοστό συμμετοχής να περιορίζεται στο 47,95(έναντι 48.30% στις προηγούμενες ευρωεκλογές).

Πηγή: capital.gr