Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Όπως ανέφερε: "το γεωτρύπανο Φατίχ θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου, ενώ το σκάφος Μπαρμπαρός θα εξακολουθήσει να κάνει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο".

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, είπε:

«Στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου το πλοίο Μπαρμπαρός συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες του στην Ανατολική Μεσόγειο. Το εθνικό μας γεωτρύπανο Φατιχ βρίσκεται δυτικά της Κύπρου και συνεχίζει τις γεωτρήσεις εντός της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας με συνοδεία πλοίων του Ναυτικού».

«Πιστεύω οι συνομιλίες είναι προς όφελος των δύο χωρών και ελπίζω να συνεχιστούν».

«Η πιο ειλικρινής ελπίδα μας είναι να μην επιτραπούν προβοκατόρικες συμπεριφορές και ανεύθυνες δηλώσεις που δεν ωφελούν στην επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε ο κ. Ακάρ.

Όπως σημείωσε, «η επιθυμία και η προσδοκία μας είναι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας - που έχει τις μεγαλύτερες ακτές της Ανατολικής Μεσογείου - και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” να γίνουν σεβαστά. Αναμένουμε από όλες τις πλευρές να σεβαστούν αυτά τα ζητήματα. Αυτό είναι το πιο φυσικό δικαίωμα μας».

Συμπλήρωσε επιπλέον ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης των ζητημάτων σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου.