Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκτεινε τη λίστα των κυρώσεων κατά Ρώσων, προσθέτοντας οκτώ άτομα σε σχέση με το περσινό περιστατικό στο Στενό του Κερτς, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα ονόματα των οκτώ Ρώσων αξιωματούχων εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ως απάντηση, αναφέρει στην ανακοίνωση του, στην κλιμάκωση που είχε σημειωθεί στον Πορθμό του Κερτς και στην Αζοφική Θάλασσα και στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Ρωσία, η οποία έκανε αδικαιολόγητα χρήση στρατιωτικής ισχύος.

Σύμφωνα με τη naftemporiki.gr, οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στον διοικητή της Νότιας Στρατιωτικής Διοίκησης, στον διοικητής της παραμεθόριας διεύθυνσης της FSB στην Κριμαία και σε άλλους έξι στρατιωτικούς.

Ο κατάλογος των ατόμων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις περιλαμβάνει τώρα 170 άτομα, (ένα άτομο διαγράφηκε καθώς έχει αποβιώσει) μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολίτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας και 44 νομικά πρόσωπα, που σχετίζονται με όργανα εξουσίας και στρατιωτικές μονάδες στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέτεινε την ισχύ των εν λόγω κυρώσεων για έξι μήνες έως τις 15 Σεπτεμβρίου του 2019.

Στην ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρεται και στην απόφαση της 13ης Δεκεμβρίου, μέσω της οποίας η Ε.Ε. ζητούσε από την Ρωσία να απελευθερώσει όλους τους ναύτες και τα πλοία της Ουκρανίας που είχαν συλληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως και να διασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στον πορθμό του Κερτς, αναφέρει η naftemporiki.gr

Την παρούσα στιγμή βρίσκονται σε ισχύ διάφορες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οικονομικές, κυρώσεις που αφορούν άτομα και κυρώσεις που σχετίζονται με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, οι οποίες απαγορεύουν σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οποιαδήποτε δραστηριότητα στην Κριμαία.