Ισπανία: Την Παρασκευή πιθανότατα η προκήρυξη των εκλογών

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Mετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την Παρασκευή, αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του την Ισπανία ο Πέδρο Σάντσεθ. Μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού από τη Βουλή, η οποία θεωρείται de facto πρότασης μομφής, όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, ο Ισπανός πρωθυπουργός, που ηγείται μίας κυβέρνησης μειοψηφίας δεν φαίνεται να έχει άλλη επιλογή από τις πρόωρες κάλπες.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν την Παρασκευή, αφού πρώτα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. Πιθανότερες ημερομηνίες διεξαγωγής θεωρούνται η 14η και 28η Απριλίου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το τελευταίο διάστημα ο Σάντσεθ είχε επιχειρήσει άνοιγμα στους Καταλανούς αυτονομιστές, το οποίο εξόργισε την αντιπολίτευση, πυροδότησε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αλλά και δεν απέδωσε καρπούς, αφού τα καταλανικά κόμματα καταψήφισαν τελικά τον προϋπολογισμό.  

Να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που απορρίφθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται εκείνος της προηγούμενης χρονιάς. Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει πως αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειμμα 2,2% έως 2,4% του ΑΕΠ έναντι στόχου στο απορριφθέν σχέδιο για 1,3% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.