Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα είναι η επίτιμη προσκεκλημένη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στα τέλη Μαΐου και θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία με την ευκαιρία της τελετής απονομής των πτυχίων στους φοιτητές.

Το περίβλεπτο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  επιβεβαίωσε σήμερα ότι η 64χρονη Μέρκελ, που κυβερνά τη Γερμανία από το 2005 και σκοπεύει να παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι το 2021, θα εκφωνήσει μια ομιλία στις 30 Μαΐου 2019, στην 368η τελετή απονομής των πτυχίων.

Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ Λάρι Μπάκοου τόνισε, σύμρφωνα με την επίσημη εφημερίδα του πανεπιστημίου The Harvard Gazette, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είναι από τις προσωπικότητες που ασκούν μεγάλη επιρροή και προκαλούν τον θαυμασμό. "Στις τέσσερις θητείες της στην καγκελαρία όχι μόνο καθόρισε την πορεία της χώρας της αλλά επίσης και της Ευρώπης και του κόσμου. Εξακολουθεί να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, αντιμετωπίζοντας τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας", πρόσθεσε.

Το πανεπιστήμιο δεν διευκρίνισε αν η Μέρκελ θα πληρωθεί για την ομιλία αυτή. Το Χάρβαρντ συνηθίζει να προσκαλεί σημαντικές προσωπικότητες στις τελετές του, όμως οι μη αγγλόφωνοι αλλοδαποί σπανίως καλούνται να εκφωνήσουν ομιλίες. Το 2004 είχε προσκληθεί ο Κόφι Άναν, τότε γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ το 1995 το Χάρβαρντ φιλοξένησε τον πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ και το 1990 έναν από τους προκατόχους της Μέρκελ, τον Χέλμουτ Κολ.