Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ: Η ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτών στα σύνορα με το Μεξικό ήταν “απαραίτητη”

|
THESTIVAL TEAM

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις υπερασπίστηκε την Τετάρτη, δοθείσης της ευκαιρίας σε μια επίσκεψή του σε στρατιωτικούς που αναπτύχθηκαν στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, αυτή την αμφιλεγόμενη επιχείρηση, την οποία χαρακτήρισε αναγκαία.

«Είναι προφανές ότι η υποστήριξη της αστυνομίας στα σύνορα και της συνοριοφυλακής είναι απαραίτητη τούτη την ώρα», είπε ο στρατηγός ε.α. σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη στρατιωτική βάση Ντόνα στην Πολιτεία Τέξας.

Η επιχείρηση, που αρχικά βαπτίστηκε «Πιστός Πατριώτης», είναι «απολύτως σύννομη», επέμεινε ο Μάτις. «Πρόκειται ξεκάθαρα για μια ηθική και πρέπουσα αποστολή για την υποστήριξη των δυνάμεών μας στα σύνορα.»

Καθώς χιλιάδες μετανάστες από την κεντρική Αμερική κινούνται το τρέχον διάστημα κατά μήκος της επικράτειας του Μεξικού προς τις ΗΠΑ, ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου επισήμανε ότι περίπου 5.900 στρατιωτικοί έχουν πλέον αναπτυχθεί στα σύνορα.

Αλλά ο αριθμός τους ενδέχεται να φθάσει τους 9.000, αν προστεθούν οι στρατιώτες εν ενεργεία και οι έφεδροι της Εθνοφρουράς, που θα εκτελούν κατ’ αυτόν καθήκοντα βασικά επιμελητειακής υποστήριξης.

Η αποστολή χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών στα σύνορα με το Μεξικό, την οποία διέταξε ο Ντόναλντ Τραμπ μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της περασμένης εβδομάδας, επικρίθηκε από τους αντιπολιτευόμενους Δημοκρατικούς, που έκαναν λόγο για έναν πολιτικαντισμό με στόχο να γαλβανιστεί η συντηρητική βάση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, που δεν έπαψε να επισείει την απειλή μιας «εισβολής» μεταναστών.

Το Πεντάγωνο δεν έχει ανακοινώσει στοιχεία για το κόστος της επιχείρησης. Ο λογαριασμός ενδέχεται να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς αμερικανικών ΜΜΕ.

Η μαζική ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα των ΗΠΑ στον νότο προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και στους κόλπους του GOP. «Είναι ατυχές το ότι στείλαμε στρατιώτες εκεί κάτω», δήλωσε την Τετάρτη στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ο γερουσιαστής της Αριζόνας Τζεφ Φλέικ.

«Δεν μπορείς παρά να μιλήσεις για έναν πολιτικαντισμό», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι χιλιάδες στρατιώτες θα αναγκαστούν να μείνουν «μακριά από τις οικογένειές τους» κατά τη διάρκεια της εορτής των Ευχαριστιών, που φέτος πέφτει την 22α Νοεμβρίου, «χωρίς να ξέρουμε στ’ αλήθεια το γιατί».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.