Μετά από πολύωρη συνεδρίαση της Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας στο Μινσκ, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Κύριλλου, ανακοινώθηκε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε να διακόψει όλους τους δεσμούς επικοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, ως αντίδραση στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επαναφέρει σχισματικούς και να προχωρήσει στην χορήγηση Αυτοκέφαλου στην Ουκρανική Εκκλησία.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ο οποίος, όπως μεταδίδει το skai.gr, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως έχει κάνει αδύνατο για εμάς να διατηρήσουμε την ενότητα με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως".

Στην Σύνοδο ήταν παρών και ο μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, επικεφαλής της Εκκλησίας, που μέχρι την απόφαση του Φαναρίου, αναγνωριζόταν από τις άλλες Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Συνόδου, ο κ. Ουνούφριος είχε επικαλεστεί λόγους υγείας και είχε συμμετάσχει μέσω τηλεδιασκέψεως.

Από τις 14 Σεπτεμβρίου και μετά την άκαρπη συνάντηση Βαρθολομαίου-Κύριλλου, στο Φανάρι, η Μόσχα αποφάσισε να διακόψει την μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ πλέον η απόφασή της επεκτείνεται και προς όλους τους ιεράρχες, καθώς αποφασίστηκε να ανασταλεί η συλλειτουργία με τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.