Την παραπομπή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πολωνία, με την κατηγορία ότι δεν σέβεται το κράτος δικαίου, ενώ ζητά και ενδιάμεσα μέτρα ώστε να ανασταλούν οι συνέπειες των πολιτικών της Βαρσοβίας.

Πρόκειται για την κορύφωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Βρυξέλλες και την Βαρσοβία η οποία μαίνεται επί σχεδόν τρία χρόνια.

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν καταγγέλλει πως η αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση που έχει εφαρμόσει η Πολωνία «υπονομεύει την αρχή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».

Προειδοποιεί ότι η στάση της πολωνικής κυβέρνησης προκαλεί «κίνδυνο σοβαρού και ανεπανόρθωτου κινδύνου» για την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας τόσο στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα όσο και στην ευρύτερη ΕΕ, αναφέρει το skai.gr.

Ο επίμαχος νόμος μειώνει το όριο συνταξιοδότησης των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου από τα 70 στα 65 έτη, ουσιαστικά δρομολογώντας την συνταξιοδότηση 27 εκ των 72 δικαστών, περιλαμβανομένης της προέδρου η οποία βάσει Συντάγματος πρέπει να τελέσει εξαετή θητεία.

Η Επιτροπή ζητά μάλιστα από το Ευρωδικαστήριο να επιβάλει ενδιάμεσα μέτρα στην υπόθεση, επαναφέροντας την στελέχωση του Ανώτατου Δικαστηρίου στο status που ήταν πριν την 3η Απριλίου, όταν και τέθηκε σε ισχύ η μεταρρύθμιση.

Το κυβερνών κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στην απομάκρυνση διεφθαρμένων ή παλιών δικαστών που συνδέονται με το σοβιετικό καθεστώς, όμως υπάρχουν ανησυχίες ότι στην πράξη οι αλλαγές θα εκδιώξουν φωνές που διαφωνούν με τις κυβερνητικές πολιτικές.

Οι Βρυξέλλες είχαν προειδοποιήσει την Βαρσοβία δύο φορές, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ότι κινδυνεύει με παραπομπή στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ εάν δεν δώσει πειστικές απαντήσεις για την δικαστική πολιτική της.

«Σε αμφότερες περιπτώσεις η απάντηση των πολωνικών Αρχών δεν καταλάγιασε τις νομικές ανησυχίες της Κομισιόν».