Αυστηρό μήνυμα στην ΕΕ έστειλε το Λονδίνο, την ίδια ώρα που οι πιθανότητες να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit ενισχύονται μετά το ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ.

Μιλώντας στο BBC το πρωί του Σαββάτου, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ κάλεσε την ΕΕ να ασχοληθεί σοβαρά με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit και «να μην συγχέει τη βρετανική ευγένεια με την αδυναμία».

Σε υψηλούς τόνους, ο Τζέρεμι Χαντ επέκρινε την ΕΕ επειδή «προσβάλει τον βρετανικό λαό και δεν απαντά στις προτάσεις του Λονδίνου».

«Κάποιος πρέπει να διακρίνει μεταξύ των δηλώσεων που δημιουργούν ένα περιβάλλον διαπραγμάτευσης ως διαπραγματευτική τακτική και της ουσίας» ανέφερε ο κ. Χαντ.

«Σχετικά με την ουσία των προτάσεων του σχεδίου Τσέκερς, δεν είχαμε μια λεπτομερή απάντηση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, υπερασπιζόμενος τις επιδόσεις της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στη Σύνοδο Κορυφής και κάνοντας λόγο «αδικαιολόγητη θέση της ΕΕ».

«Καταλαβαίνουμε τις κόκκινες γραμμές τους, αλλά πρέπει επίσης να κατανοήσουν τη δική μας», δήλωσε ο Χαντ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει μια συμφωνία που δεν είναι σύμφωνη με το πνεύμα και το γράμμα του δημοψηφίσματος.

Μάλιστα, ο βρετανός υπουργός προειδοποίησε δε ότι θα υπάρξει «σημαντική ζημιά» στις οικονομίες και τις αγορές εργασίας της ΕΕ σε περίπτωση που δεν συμφωνηθεί το Brexit.