Αναφορά σε "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου", δηλαδή στην ονομασία του ψευδοκράτους το οποίο έχει "ιδρύσει" η Τουρκία στα Κατεχόμενα της Κύπρου, έκανε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Kommersant, σύμφωνα με τον ιστότοπο του ρωσικού κρατικού πρακτορείου Tass.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας εξέφρασε την ελπίδα η ηγεσία του ΝΑΤΟ "να έχει αρκετή λογική" να μην δεχτεί την Γεωργία στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, προειδοποιώντας ότι η κίνηση αυτή θα μπορούμε να "πυροδοτήσει μια τρομερή διένεξη", με αφορμή την 10η επέτειο από τον πόλεμο Ρωσίας - Γεωργίας στις αυτόνομες γεωργιανές επαρχίες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε ότι υπάρχει μια πιθανότητα για διένεξη που εμπλέκει τη Ρωσία, αν επιτραπεί στη Γεωργία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

"Θεωρούμε την Αμπχαζία και την Νότια Οσσετία ως ανεξάρτητα κράτη. Διατηρούμε φιλικές σχέσεις και έχουμε στρατιωτικές βάσεις εκεί. Κατανοούμε ότι αν οποιαδήποτε άλλη χώρα ισχυριστεί ότι αποτελεί μέρος της εθνικής τους επικράτειας, αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες. Ως εκ τούτου, ελπίζω ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα έχει αρκετή λογική να μην προβεί σε οποιοδήποτε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση", σημείωσε ο Μεντβέντεφ.

Χαρακτήρισε την πρόσφατη απόφαση της Συμμαχίας να επανεπιβεβαιώσει τη δέσμευσή της να δεχτεί εν τέλει τη Γεωργία "μια απολύτως ανεύθυνη θέση και μια απειλή για την ειρήνη".

"Ο καθένας γνωρίζει για τις εσωτερικές εντάσεις στη Γεωργία, η οποία πιστεύει ότι τα γειτονικά της εδάφη, που εμείς θεωρούμε ανεξάρτητες χώρες, εξακολουθούν να ανήκουν σε αυτή", συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι "αυτό μπορεί να πυροδοτήσει μια τρομερή διένεξη".

"Δεν κατανοώ για ποιο σκοπό το κάνουν αυτό. Είναι ένα πράγμα αν αυτό είναι ένα διπλωματικό κόλπο και απλά λένε ότι θα δεχτούν τη Γεωργία, αλλά να μην προχωρήσουν στην πραγματικότητα σε κανένα πρακτικό βήμα προς αυτό. Αν πρόκειται για αυτό, προτείνουμε στους νατοϊκούς συναδέλφους μας να μας πουν σε ποια άλλη περίπτωση ίσως κάνουν αυτό το κόλπο. Για παράδειγμα, μπορεί να προσκαλέσουν το Κόσοβο να ενταχθεί στη Συμμαχία, ή την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Θα βελτίωσε αυτό την κατάσταση στον κόσμο;", διερωτήθηκε.