Η Βραζιλία ανοίγει και πάλι τα σύνορά της σε μετανάστες από τη Βενεζουέλα

|
THESTIVAL TEAM

Ομοσπονδιακό εφετείο της Βραζιλίας ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση που απαγόρευε την είσοδο στη χώρα μεταναστών από τη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα που υπέβαλε την προσφυγή.

Την Κυριακή ομοσπονδιακό δικαστήριο της βόρειας πολιτείας Ροράιμα ζήτησε να κλείσουν τα σύνορα της Βραζιλίας μέχρις ότου η πολιτεία δημιουργήσει τις κατάλληλες “ανθρωπιστικές” συνθήκες για να δεχθεί τον μεγάλο αριθμό Βενεζουελάνων, που καταφθάνουν και έχουν φέρει στα όριά τους τις κοινωνικές υπηρεσίες της πολιτείας.

Ο Κάσιο Μάρκες, πρόεδρος του εφετείου, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη στη Ροράιμα, όμως “ανέτρεψε την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου”. Εξήγησε ότι το κλείσιμο των συνόρων της Βραζιλίας δεν θα συμβάλει στη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών για τους Βενεζουελάνους που φεύγουν από τη χώρα τους.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ποτέ δεν έκλεισε στην πραγματικότητα τα σύνορα, αλλά είχε απλώς ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το κλείσιμό τους την επόμενη Δευτέρα.

“Τα μέτρα ανεστάλησαν αμέσως το πρωί, μετά τη νέα δικαστική απόφαση (…) και έχει αποκατασταθεί η κανονική ροή μεταναστών από τη Βενεζουέλα”, επεσήμανε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Κυβερνητικός αξιωματούχος από τη Ροράιμα δήλωσε ότι αν και η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν έκλεισε ποτέ τα σύνορα, οι αξιωματικοί είχαν σταματήσει για μικρό διάστημα να επιτρέπουν την είσοδο των Βενεζουελάνων στη χώρα.

“Επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε όσους έχουν λάβει άσυλο, άδεια διαμονής ή μπορούσαν να αποδείξουν ότι επρόκειτο να ξαναφύγουν από τη χώρα”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός. “Μάλιστα πραγματοποιήθηκε και μια μικρή διαμαρτυρία”, επεσήμανε.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) χαιρέτισε την απόφαση της Βραζιλίας.

Σχεδόν 33.000 Βενεζουελάνοι είχαν ζητήσει άσυλο στη Βραζιλία ως τις 30 Απριλίου, ενώ ακόμη 25.000 εισήλθαν στη χώρα με άλλο τρόπο –όπως με ανθρωπιστική, μεταναστευτική ή εργατική βίζα, εξήγησε ο εκπρόσωπος της UNHCR Γουίλιαμ Σπίντλερ.

“Το 2018 ο αριθμός των αιτούντων άσυλο από τη Βενεζουέλα είναι ήδη μεγαλύτερος από αυτόν που είχε καταγραφεί το σύνολο του 2017”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.