Η διένεξη ΗΠΑ – Τουρκίας για την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα θα μπορούσε να πλήξει όχι μόνο την οικονομία αλλά και τη συνεργασία σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και διακίνησης ναρκωτικών, σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Η Τουρκία αντέδρασε με οργή στην απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλει κυρώσεις σε δύο υπουργούς και απείλησε με αντίποινα.

Ωστόσο, αναλυτές προειδοποιούν ότι μια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης έχει τον κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών ζημιών στην εύθραυστη οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με τον Βολφάνγκο Πίκολι (Teneo Intelligence), ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να αντέξει μια πλήρη εξέλιξη της κρίσης με τις ΗΠΑ δεδομένης της εύθραυστης τουρκικής οικονομίας.

Η πρωτοφανής απόφαση της κυβέρνησης Tραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, έναν νατοϊκό σύμμαχο, αποτέλεσε τη χειρότερη στιγμή των σχέσεών τους κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ θα μπορούσε να ωθήσει την Άγκυρα να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για οικοδόμηση ισχυρότερων δεσμών με μη δυτικές δυνάμεις.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίγνωση των κινδύνων που απορρέουν από τη στρατηγική συνεργασία με μια χώρα που συνορεύει με τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, φιλοξενεί μια σημαντική αμερικανική αεροπορική βάση καθώς και 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Ωστόσο, η ισχυρή οικονομική σχέση μεταξύ Δύσης και Τουρκίας, που βασίζεται σε εισροές ξένων κεφαλαίων είναι εκείνη που θα κάνει επιφυλακτικό τον κ. Ερντογάν προς μια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, σημειώνουν οι Financial Times.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ